ГПУ перевіряє прокурора, який

ГПУ перевіряє прокурора, який "оголосив підозру" Гонтаревій і Ложкіну

Укрінформ
Генінспекція Генпрокуратури проводить перевірку законності дій прокурора Костянтина Кулика, який повідомив про оголошення підозр 12 високопосадовцям.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook речник ГПУ Андрій Лисенко, коментуючи інформацію про анонсовану прес-конференцію Кулика.

"На сьогоднішній день Генеральна інспекція ГПУ проводить перевірку законності дій прокурора Кулика. Відповідно до цього прокурор Кулик виведений з групи прокурорів у провадженні, яке отримало назву "Курченкогейт", тому не вповноважений робити заяви по цій справі", - написав він.

Лисенко підкреслив, що у разі розголошення таємниці слідства по вказаній справі прокурором Куликом, Генеральна інспекція врахує цей факт і зробить відповідні висновки.

Також Лисенко прокоментував ситуацію із внесенням змін до Єдиного реєстру досудових розслідувань. "Хочу наголосити, що перевіркою вже встановлено, що зміни до ЄРДР вносилися прокурором Куликом близько 5 ранку 28 березня поточного року”, - заявив він.

За його словами, “внесення змін і так званих підозр, заготовлених невідомими особами” свідчить про порушення, зокрема, статей 276-278 КПК України (щодо наявності достатніх доказів для підозри осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, а також щодо порядку складання та вручення письмових повідомлень). Лисенко додав, що “документи, на яких повинні ґрунтуватися повідомлення про підозри, примірники та копії цих повідомлень взагалі відсутні в матеріалах кримінального та наглядового проваджень. У зв’язку із чим зроблено відповідні відмітки в Єдиному реєстрі досудових розслідувань", - наголосив речник.

Лисенко також повідомив, що 4 квітня генпрокурор Юрій Луценко провів оперативну нараду за участю заступників Анжели Стрижевської і Євгена Єніна, а також 20 прокурорів та слідчих.

Під час наради прокурорам та слідчим було запропоновано скласти та підписати аналогічні підозри, за умови наявності у них доказів, які б свідчили про причетність ряду осіб, яких називав Кулик, до вчинення злочинів. Однак прокурори та слідчі повідомили, що скласти такі підозри не можна через відсутність відповідних доказів у наявних в них матеріалах кримінального провадження, зазначив Лисенко.

Він додав: якщо такі докази будуть отримані, то всім підозрюваним, незалежно від прізвищ, буде в законному порядку оголошено про підозри у справі "Курченкогейт", запевнив речник.

Читайте також: Генпрокуратура посилює розслідування у справі "КурченкоГейт"

Як повідомлялося, наприкінці березня поточного року Департамент міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури поінформувала про закінчення слідства у справі олігарха Сергія Курченка.

Водночас у ЗМІ з'явилася інформація, що, окрім Курченка про підозру повідомили 12 високопосадовцям, серед яких - екс-глава Адміністрації Президента Борис Ложкін, екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева та заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов. У ГПУ спростували цю інформацію.

Фото: sud-report.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-