Екс-охоронця Яроша побили в російській колонії — ЗМІ

Екс-охоронця Яроша побили в російській колонії — ЗМІ

Укрінформ
Українського політв'язня - бранця Кремля Олександра Шумкова побили спочатку в російському СІЗО, а потім в колонії.

Про це повідомляє видання «Грани».

«Український солдат Олександр Шумков, засуджений у Росії до 4 років загального режиму у справі "Правого сектору", був побитий співробітниками СІЗО-1 у Твері і в тверській ВК-4 в Торжку. Про це політв'язень повідомив адвокату Роману Лизлову, протокол адвокатського опитування є у розпорядженні "Граней". Лизлов відвідав українця 23 квітня», - пише видання.

Як розповів Шумков, 14 березня співробітники СІЗО вивели його з камери в душову і побили згорнутим в рулон гумовим килимком, завдавши щонайменше 15 ударів по ногах і спині. Шумков пояснив, що відчував сильний біль після побиття, але не звертався за медичною допомогою, "бо боявся подальшої розправи". C 22 березня по 2 квітня його тримали в камері площею 12 квадратних метрів з п'ятьма іншими арештантами.

"У приміщенні не було чим дихати, на стінах і стелі була цвіль, був присутній різкий запах сирості", - описує Шумков умови в камері.

На етап з СІЗО-1 в Брянську 29-річного Шумкова забрали 21 березня. У тверський СІЗО-1 його поміщали по дорозі в колонію.

4 квітня після прибуття в колонію Шумкова побили ще раз: в одному з приміщень адміністрації установи співробітник російської Федеральної служби виконання покарань завдав йому щонайменше 5 ударів палицею по ногах. При цьому він говорив українцю: "На, отримуй, це тобі за убитих співробітників" Беркута "на Майдані".

Шумков повідомив адвокату, що у нього болять зуби, але йому не дають знеболювальне і не везуть до стоматолога.

Як раніше повідомляв Укрінформ, екс-охоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник в кінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало ГУ НП в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року в Сєвському суді Брянської області РФ оголосили вирок українському військовослужбовцю херсонцю Олександру Шумкову - його засудили до чотирьох років загального режиму. У російському СІЗО його тримали з серпня 2017 за участь в «екстремістських організаціях» (у «Правому секторі») на території України. У залі суду Шумков заявив, що нічого не проситиме. У СІЗО він оголошував голодування.

Читайте також: Росія у спробі зламати Балуха порушує навіть власні закони - МЗС

Сім'я Шумкова збирає кошти на адвоката для підготовки подання скарги в Європейський суд з прав людини.

22 квітня Шумкова відвідала адвокат "Громадського вердикту" Ірина Бірюкова. Вона повідомила, що Шумкова повторно відправили в ШІЗО на 14 діб - приводом для цього послужило те, що він зняв куртку, коли голився і вмивався в камері.

Правозахисники звернулися зі скаргою до Торжокського міського суду у зв'язку з накладеними на Шумкова стягненнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-