Окружний адмінсуд Києва призупинив перейменування УПЦ (МП)

Окружний адмінсуд Києва призупинив перейменування УПЦ (МП)

Оновлено
Укрінформ
Окружний адміністративний суд Києва призупинив процес перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).

Про це інформує прес-служба суду.

"Судом було задоволено заяву Київської митрополії УПЦ (Московського патріархату - ред.) про забезпечення позову з огляду на те, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача. Крім того, на думку суду, реалізація на даний час (до вирішення справи по суті) оспорюваного акту та вчинення на його виконання дій може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи", - йдеться у повідомленні.

При цьому суд наголошує, що вжиття заходів забезпечення позову не зумовлює фактичного вирішення спору, оскільки вони спрямовані виключно на збереження існуючого становища до завершення розгляду справи по суті.

"Слід зазначити, що судом до участі у справі в якості третіх осіб було залучено 265 релігійних організацій", - додали також у суді.

Як повідомлялося, у березні 2019 року до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від Київської митрополії Української православної церкви (МП) до Міністерства культури про скасування наказу щодо внесення змін до статуту церков.

Мінкульт за результатами релігієзнавчої експертизи визначив, що п'ять релігійних організацій мають внести зміни до своїх статутів і назв відповідно до закону про перейменування. 26 січня цей перелік було оприлюднено в "Урядовому кур'єрі".

Зокрема, у повідомленні вказувалося, що під дію частин сьомої та восьмої статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" підпадають релігійні організації (релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які діють на території України та входять до складу таких релігійних об’єднань: Руська (Російська) істинно-православна церква, Руська (Російська) старообрядницька церква (Безпопівська згода) (інша назва - Древлеправославна поморська церква), Українська православна церква (в єдності з Російською православною церквою), Руська (Російська) древлеправославна церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) православна старообрядницька церква (РПСЦ). Ці церкви мають у тримісячний термін внести до свого статуту зміни відповідно до частини сьомої статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку.

Читайте також: УПЦ МП подала в суд на Мінкульт - хоче скасувати внесення змін до статуту церков

20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, що законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України". Він набув чинності 27 грудня.

Варто також зазначити, що 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов бізнесмена Ігоря Коломойського до Національного банку, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо націоналізації ПриватБанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-