Виконавець спроби підриву авто розвідника у Києві живий і заарештований — Грицак

Виконавець спроби підриву авто розвідника у Києві живий і заарештований — Грицак

Оновлено
Укрінформ
Олексій Комаричев - виконавець невдалої спроби підриву автомобіля українського розвідника на початку квітня у Києві - живий і перебуває під арештом у лікарні.
Про це на брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Виконавець невдалої спроби мінування автомобіля, де нещодавно відбувся підрив, залишився живим, хоча він і перебуває зараз у важкому стані. Він перебуває у лікарні, він заарештований. Це керівник російської диверсійно-терористичної групи, який безпосередньо закладав вибуховий пристрій під авто українського розвідника. Громадянин РФ, підкреслюю, - громадянин РФ — Комаричев Олексій Анатолійович, 17 січня 1978 року народження, постійно мешкає у Москві”, - уточнив Грицак.

За його словами, Комаричев у різні періоди свого життя проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби Росії по контролю за обігом наркотиків.

“2016-го року він був звільнений за компрометуючих обставин з місця своєї служби і фактично за нашими даними, під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки”. - уточнив глава СБУ.

Він також повідомив, що “за наявними в СБУ достовірними даними, він за сприяння ФСБ був звільнений з-під варти, оскільки він навіть деякий час перебував під вартою, та залучений до диверсійної діяльності на території країн Євросоюзу, підкреслюю, а також України, як офіцер уже російської військової розвідки”.

“Крім цього, Службою безпеки України було встановлено місце переховування, на конспіративній квартирі, та затримано ще одного члена оперативно-бойової групи російських спецслужб. Він також заарештований судом. Це, знову ж таки, громадянин РФ, Дзортов Тимур Мовлайович, 24 грудня 1988 року народження. Постійно мешкає у столиці Республіки Інгушетія, у місті Магас”, - уточнив Грицак.

Він додав, що Дзортов безпосередньо контролював закладання Комарічєвим вибухового пристрою та мав забезпечувати його безпечний відхід.

Грицак зазначив, що Дзортов є колишнім співробітником МВС РФ, учасником бойових дій на Північному Кавказі, який до 2013 року служив у особистій охороні Глави Республіки Інгушетія Юнус-Бека Євкурова, а у 2015-2017 роках він працював заступником керівника Адміністрації Глави Республіки Інгушетія.

Читайте також: СБУ назвала ім'я чоловіка, який заклав вибухівку під авто розвідника Шаповала

“Спеціально акцентую вашу увагу – Комарічєв і Дзортов є громадянами Росії. Але для прикриття терористичної діяльності в Україні вони мали при собі паспорти іншої суверенної держави, - Республіки Киргизстан на прізвища “Ломако” і “Кірік”, - додав очільник СБУ.

Грицак уточнив, що “ми вже маємо офіційну відповідь від Національного центрального бюро Інтерполу у Киргизькій республіці”. “Паспорти є фальшивкою. Їхні номери відповідають справжнім паспортам, які видавалися раніше громадянам Киргизстану”, - зазначив Грицак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-