Звільнення Савченко і Рубана не означає зняття обвинувачень - генпрокурор

Звільнення Савченко і Рубана не означає зняття обвинувачень - генпрокурор

Укрінформ
Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні Надії Савченко і Володимира Рубана не означає зняття обвинувачення.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook генпрокурор Юрій Луценко.

"Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Впевнений, що завезення важкої зброї з так званої днр для обстрілу української столиці не залишиться безкарним", - зазначив він.

Генпрокурор вважає, що вчорашнє звільнення Савченко і Рубана можна було б вважати компетенцією суду, однак останні "резонансні судові рішення, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушують визнати: судова система тяжко хвора".

На думку Луценка, причиною цього є дозволені законом маніпуляції з безкінечними змінами адвокатів. "У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить у ВР", - написав він.

Другою причиною таких рішень є мала кількість суддів у судах. "40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть 1 судді призводить до передачі справи в інший суд. «Футбол» зміни судів у справі Савченко - Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд - Чернігівський районний - Чернігівський апеляційний - Верховний суд - Солом‘янський районний - Київський апеляційний - Верховний суд - Київський апеляційний - Дарницький районний - Київський апеляційний - Броварський районний", - вважає посадовець.

Третьою причиною, на думку Луценка, є небажання окремих суддів виконувати свою роботу. "Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось із родичів судді проживає на окупованій території", - резюмував він.

Як повідомлялося, Броварський суд Київської області ухвалив звільнити з-під варти Володимира Рубана та Надію Савченко просто в залі судових засідань.

Суд прийняв таке рішення через те, що термін запобіжного заходу закінчився, а новий не було обрано.

Читайте також: Савченко та Рубана звільнили з-під варти в залі суду

Як повідомляв Укрінформ, Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ "Майорське". За інформацією правоохоронних органів, він намагався вивезти з окупованої території Донецької області велику партію зброї. Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів.

Надію Савченко вважають спільницею Рубана. 22 березня 2018 року Верховна Рада України дала згоду на зняття з неї депутатської недоторканності, притягнення її до кримінальної відповідальності, затримання й арешт. Того ж дня її затримали.

Савченко інкримінують низку злочинів, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України, зокрема вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Фото: Hromadske

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-