За ширмою і без облич: українські нацгвардійці свідчитимуть у справі Марківа

За ширмою і без облич: українські нацгвардійці свідчитимуть у справі Марківа

Укрінформ
Четверо бійців Нацгвардії 17 травня в Павії свідчитимуть на суді у справі Віталія Марківа, якого обвинувачують у причетності до вбивства на Донбасі 2014 року італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та його перекладача-росіянина Андрія Миронова.

Про це було оголошено 12 квітня в Трибуналі Павії під час чергового (12-го за ліком) засідання суду, що триває з липня 2018 року, повідомляє Радіо Свобода.

"На прохання адвокатів захисту з метою гарантувати цілковиту безпеку свідкам-військовим суддя Анна Марія Ґатто розпорядилася, що свідчення нацгвардійці даватимуть за ширмою без візуалізації облич, але засідання буде відкритим для публіки і преси", - йдеться у повідомленні.

Як зазначалося, захисники Марківа вважають свідчення військових вкрай важливими для підтвердження невинуватості підсудного. Натомість сторона обвинувачення налаштована скептично, оскільки вважає, що розповіді нацгвардійців не зможуть змінити перебіг справи.

Тим часом, на засіданні 12 квітня виступили чергові два свідки захисту – колишній посол Італії в Україні Фабріціо Романо та експерт із балістики Лука Солдаті.

Дипломат розповів, зокрема, про оперативну організацію переправлення тіла Роккеллі до Італії за активного сприяння української влади і про широке висвітлення в українських медіа новини про загибель італійського журналіста.

Читайте також: У суді в Італії допитали нацгвардійця Марківа

Свідок Солдаті, проаналізувавши зроблену в Україні судово-медичну експертизу тіл загиблих, дійшов висновку, що Роккеллі та Миронов загинули від різної зброї. Зокрема, невеликі поранення на тілі фоторепортера та вилучені осколки свідчать, що його смерть, імовірно, настала внаслідок вибуху ручної гранати, а не від пострілу з автомата чи іншої легкої зброї. Водночас експерт наголосив, що в матеріалах справи бракує багатьох даних для точного встановлення типу зброї, якою були вбиті репортер і його перекладач.

Наступне засідання у цій справі заплановане на 17 травня, а 24 травня суддя підбиватиме підсумки процесу. У червні на двох останніх засіданнях із заключним словом мають виступити прокурор та адвокати захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-