Фейк про українських “вагнерівців” готували під вибори — Золотухін

Фейк про українських “вагнерівців” готували під вибори — Золотухін

Укрінформ
Інформаційне вкидання російських спецслужб про те, що українські військові нібито «засвітилися» в Сирії, готувалося до поширення вже не перший місяць і було зроблене безпосередньо перед виборами Президента в Україні.

Таку думку висловив у Facebook заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін.

«Руслан Левієв, лідер розслідувального проекту Conflict Intelligence Team, опублікував на своєму сайті розслідування з заголовком "У Сирії з'явилася нова ПВК родом із України". У мене є підстави вважати, що це сталося не просто так, і мотиви Руслана зробити це не до кінця зрозумілі. У тому числі й тому, що вести такий контроверсійний проект і не перебувати під ковпаком у ФСБ - просто не можливо!»- заявив Золотухін.

Він повідомив, що з фігурантом «журналістського розслідування» Анатолієм Смоліним познайомився ще 2012 року в Миколаєві. За словами Золотухіна, Смолін там організовував тренінги для колишніх військовослужбовців, які хотіли отримати роботу в компаніях з фізичного захисту морських суден від піратів.

«Пізніше він переїхав з дружиною в Лімасол, де зареєстрував компанію, яка вже не тренувала, а сама намагалася продавати судновласникам такого роду послуги. Навесні 2014 року, до активних бойових дій на Донбасі, я контактував з ним останній раз, бо намагався тоді зв'язатися з кожною людиною зі сфери безпеки, яку коли-небудь знав, щоб особисто передавати об'єктивну інформацію і боротися з засиллям кремлівської пропаганди», - розповів Золотухін про Смолина, додавши, що той уже тоді «був дуже ватно налаштований - в основному, через те, що спілкувався зі своїми колишніми товаришами по службі з РФ».

У той час Смолін, за словами Золотухіна, також нарікав на тяжке життя на Кіпрі. Надалі він перебрався жити до Москви. Чи поміняв він при цьому українське громадянство - невідомо.

«Наприкінці січня цього року в нішевих телеграм-каналах і блогах стали з'являтися його фотографії і назва компанії Vegacy Strategic Services. На початку лютого інформація про цю компанію з'явилася на блозі, контрольованому ГРУ МО РФ. Смоліна, очевидно, потихеньку зливали. Вже дуже незграбно його просували на різних майданчиках», - пише Золотухін.

Він також повідомив, що отримавши цю інформацію, негайно проконсультувався з колегами в українських спецслужбах.

«Інформація про Смоліна і його оточення обробляється вже давно... Для мене абсолютно очевидно, що новий наратив "українські військові засвітилися в Сирії" готується до поширення вже не перший місяць. Це контрольований і поступальний процес. Фактично, я запізнився з публікацією матеріалу з цього напрямку на один тиждень, оскільки чекав виборів. А Руслан Левієв, з якоїсь причини, опублікував його в акурат перед виборами в Україні. Я не знаю, втемну використовують Левієва чи дають завдання. Але суть цієї операції і планомірний хід її підготовки протягом останніх місяців - мені абсолютно зрозумілий», - підсумував Золотухін.

Читайте також: Служба безпеки спростувала фейк спецслужб РФ про українських "вагнерівців"

Раніше в четвер російські ЗМІ розтиражували «розслідування» групи Conflict Intelligence Team (CIT), в якому стверджувалося, що на території Сирії з літа 2018 року нібито діє російсько-українська приватна військова компанія (ПВК) "Вега".

Як повідомляв Укрінформ, СБУ спростувала інформацію про нібито участь української приватної компанії "Вега" в бойових діях у Сирії і надала докази підготовки цього фейку російськими спецслужбами ще в січні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-