Навчання іноземців: МОН посилить вимоги до фірм-посередників

Навчання іноземців: МОН посилить вимоги до фірм-посередників

Укрінформ
Міністерство освіти і науки посилить вимоги до діяльності фірм-посередників, що займаються залученням іноземних студентів до навчання в українських вишах.

Про це заявила на ІІ українському форумі міжнародної освіти міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляється на сайті МОН.

"Іноземні студенти, які навчаються в українських вишах продовжують стикатися з недоброчесністю фірм-посередників. Це призводить до кризових ситуацій та завдає шкоди іміджу України. З огляду на це МОН планує посилити вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вишами для залучення іноземних студентів на навчання", - сказала Гриневич.

На її думку, в Україні слід заборонити діяльність подібних фірм.

"Моя позиція, а особливо після зустрічей з послами Індії, Марокко та Єгипту, була така, щоб заборонити фірми-посередники взагалі. Але мене запевнили, що заклади освіти ще не готові самостійно рекламувати себе по всьому світу", - зазначила Гриневич.

Вона підкреслила, що діяльність таких фірм має здійснюватися у правовому полі.

На переконання Гриневич, кошти за навчання іноземні студенти мають перераховувати безпосередньо закладу вищої освіти, що після розраховується з агентом. "На часі – виробити чіткі критерії відбору суб’єктів господарювання, з якими заклади освіти укладають договори щодо надання послуг з набору кандидатів на навчання. Тому ми вносимо зміни в наказ МОН № 1541, який регламентує питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства", – зазначила Гриневич.

Читайте також: Міносвіти створило законопроект про реформу ПТУ

Вона вважає, що робота фірм-посередників має закінчуватись на етапі підбору кандидатів на навчання. "Послуги з поселення, реєстрації, юридичних консультацій та підтримки мають надаватися закладами освіти", - наголосила Гриневич.

За даними МОН, в українських вишах навчається понад 75 тисяч іноземних громадян.

"За рік кількість іноземних студентів, що навчаються в Україні, зросла на 10 тисяч і становить 75 тисяч 605 осіб. Водночас іноземні студенти, які навчаються в українських вишах, продовжують стикатися з недоброчесністю фірм-посередників. Це призводить до кризових ситуацій та завдає шкоди іміджу України, тож МОН планує посилити вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вишами для залучення іноземних студентів на навчання", - сказала Гриневич.

Фото: МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-