Гройсман розкритикував профтехосвіту і запропонував зміни

Гройсман розкритикував профтехосвіту і запропонував зміни

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонує створити в Україні 5-7 унікальних регіональних центрів для навчання найбільш затребуваним професіям.

Про це він сказав під час чергового засідання Стратегічного комітету уряду щодо розвитку професійно-технічної освіти та реформи екстреної ланки медичної допомоги, інформує Урядовий портал.

«Я б також запропонував продумати можливість створення 5-7 унікальних регіональних центрів з потужною базою для навчання найбільш затребуваним професіям», – сказав глава уряду.

Він звернув увагу, що професійно-технічна освіта – це важлива ланка усієї системи освіти, яка в західних країнах є основою професійного спрямування молоді. Натомість в Україні через хронічний «залишковий принцип» і штучну «непрестижність» робітничих професій діти навчаються на матеріальній базі 50-річної давнини і нерідко за принципом «аби зайняти місце», щоб заклад не втратив бюджетну субвенцію.

Гройсман наголосив, що потрібна нова політика, яка базуватиметься на ухваленні низки законів, що будуть опрацьовані найближчим часом, зміні принципів надання освітніх послуг, в тому числі оптимізації мережі закладів профтехосвіти та встановленні чітких відносин з роботодавцями задля впровадження системи дуальної освіти.

У контексті реформи екстреної медицини Прем’єр-міністр нагадав, що цього року в Україні запускається пілотний проект реформи «швидкої» у 5 областях: «Вони стануть прототипом для усієї системи по країні. Саме тому вже зараз потрібно розуміти, що ми хочемо отримати і які ресурси маємо, аби мобілізувати всі наявні можливості».

Читайте також: Україна увійшла до десятки найбільших експортерів молочної продукції – Порошенко

Такими можливостями глава уряду назвав аеромобільні служби МВС, які можна й треба залучати у екстрених випадках.

Крім того, Гройсман зауважив, що уряд України переходить на середньострокове бюджетне планування і опрацьовує всі стратегічні рішення у форматі урядової політики – з чіткими рамками, критеріями, цілями й завданнями.

Кабінет міністрів України створив Стратегічний комітет 10 січня 2019 року на першому урядовому засіданні поточного року. Мета його роботи – формування політики та основ урядових рішень у контексті переходу України на трирічне бюджетне планування. Завданнями комітету є розгляд формування і реалізації пріоритетних реформ Кабінету міністрів; формування концептуальних, стратегічних та програмних документів Кабінету міністрів, а також схвалення політичних пропозицій міністрів. Комітет обговорюватиме і проекти розпоряджень Кабінету міністрів про схвалення планів пріоритетних дій уряду на відповідний рік та звітів про їх виконання; звіти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо реалізації пріоритетних реформ Кабінету міністрів у відповідних сферах державної політики; проекти законів про Державний бюджет України на відповідний рік та внесення змін до них. Членами комітету є всі члени уряду України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-