Оцінювання суддів: ВККС закликає Громадську раду доброчесності до політичної нейтральності

Оцінювання суддів: ВККС закликає Громадську раду доброчесності до політичної нейтральності

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів України закликає Громадську раду доброчесності дотримуватись принципу політичної нейтральності при кваліфікаційному оцінюванні суддів.

Про це йдеться в заяві ВККС на її офіційному сайті.

Як зазначається в повідомленні, 15 березня 2019 року Громадська рада доброчесності зробила чергову заяву, в якій звинуватила Вищу кваліфікаційну комісію суддів України в тому, що запропонований нею графік співбесід з 59 суддями було "оприлюднено лише 11 березня 2019 року, тобто у строк, менший від того, який ВККС визначила ГРД для надсилання висновків чи подання інформації», та, начебто, "унеможливлює належну участь ГРД" у процесі оцінювання суддів.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомляє таке: 11 березня 2019 року Комісією стосовно 59 суддів дійсно було опубліковано повідомлення про продовження проведення співбесід за результатами дослідження досьє в межах кваліфікаційного оцінювання.

Комісія звертає увагу на те, що співбесіди, як і анонсувалось, продовжувались після перерви, оголошеної не пізніше 1 листопада 2018 року — з початку активної фази конкурсів до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду. Про початок співбесід з цими та іншими суддями Комісія поінформувала ГРД ще 08 грудня 2017 року та 06 лютого 2018 року.

Для відновлення участі у кваліфікаційному оцінюванні у ГРД було від чотирьох до одинадцяти місяців на вивчення досьє та наявних матеріалів щодо суддів і подання Комісії інформації або висновків. ГРД такою можливістю не скористалася, йдеться в заяві.

ВККСУ вважає недоречними заклики ГРД щодо відкладення запланованих співбесід із суддями, оскільки об’єктивно не існує обставин, які перешкоджають їх проведенню. Натомість існує нагальна потреба у якнайшвидшому завершенні якісного кваліфікаційного оцінювання суддів.

Недоречною є також вимога збільшення прозорості процедур оцінювання. Комісія наголошує, що, за висновками міжнародних експертів, процедури оцінювання у всіх без винятку процесах, які здійснює ВККСУ, є найпрозорішими у світі, а подальша їх транспарентність несе загрози для незалежності осіб, стосовно яких ці процедури здійснюються.

Зауважується, що строки подання документів ГРД до Комісії на прохання ГРД були відкориговані вже на початку 2019 року. Комісія інформуватиме ГРД про динаміку визначення графіка співбесід із суддями в процедурі кваліфікаційного оцінювання.

Читайте також: Суд відклав розгляд справи про повноваження члена ВККСУ Щотки

Комісія готова надати ГРД необхідну консультативну допомогу щодо оптимізації менеджменту виконання великих обсягів роботи згідно з повноваженнями, передбаченими законом. У ситуації надзвичайно гострої політичної боротьби під час президентських виборів та наступних парламентських виборів комісія окремо звертає увагу всіх зацікавлених сторін, що відповідно до приписів статті 87 закону України "Про судоустрій і статус суддів" членами ГРД можуть бути представники правозахисних громадських об’єднань, науковці-правники, адвокати, журналісти, які, зокрема, відповідають критерію політичної нейтральності. Тому ВККСУ розраховує, що члени ГРД доброчесно поставляться до дотримання зазначеного критерію та своїми діями сприятимуть завершенню судової реформи та кваліфікаційного оцінювання суддів, участь у якому вперше в історії країни було надано законодавцем громадянському суспільству.

Також повідомляється, що 15 березня 2019 року Комісією було внесено зміни до графіка співбесід з 5 суддями, стосовно яких здійснюється процедура кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення. Про дату співбесіди буде оголошено пізніше. Таким чином, ГРД матиме можливість підготувати висновки або інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-