Україна має розвивати соціальне волонтерство як у США - Фріз

Україна має розвивати соціальне волонтерство як у США - Фріз

Укрінформ
В Україні необхідно розвивати соціальне волонтерство, на зразок того, що діє в США.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

Міністр розповіла, що нещодавно була в Сполучених Штатах Америки, де її надзвичайно вразила їхня культура волонтерства: "Я не говорю зараз про те волонтерство, яке у 2014-15 фактично втримувало, озброювало, одягало і годувало добровольців, армію України. Фактично створювало та зміцнювало наш захист. Багато наших ветеранів пішли на фронт прямо з Майдану. Вони не мали ані військового досвіду, ані військових спеціальностей, ані будь-яких інших знань для того, щоб вести війну, не мали озброєння, обладнання тощо. Вони все це здобували під час 1-ї, 2-ї та інших хвиль (мобілізації) власним досвідом і власним життям. Це жахлива річ, з якою зіткнулися, але завдяки саме їм ми змогли вистояти. І тому зараз, повернувшись з фронту, ветерани мають відчувати себе гідно, не принижуючись, наприклад, в транспорті стосовно безоплатного проїзду... Ветерани мають відчувати свій великий статус і велику вагу статусу ветерана має відчувати суспільство".

Як наголошує Фріз, "цьому має сприяти інше волонтерство, соціальне, – те, що дуже розвинуто в США, де присвячувати свій час корисній послузі суспільству є абсолютною нормою кожного громадянина. У старшій школі не видають атестат, якщо не має відповідної кількості годин, що були присвячені суспільній справі. Не чекаючи жодного зиску від держави, ти надаєш свій час, вміння та зусилля державі. Це не громадське зобов’язання, це моральний обов’язок кожного громадянина – бути волонтером для суспільства, в якому він живе. Бути волонтером для ветеранів, як суспільна норма діє в США, і це вражає. Спробуємо збільшити фокус уваги до такого волонтерства в Україні".

Читайте також: Мінветеранів має функціонувати за принципом “єдиного вікна” - Фріз

Глава Мінветеранів повідомила, що "ми хочемо зробити це окремою інформаційною кампанією. Нам дуже потрібно спочатку сфокусувати увагу на тому, що зробили ветерани для нашої держави, підняти їх вагу в очах суспільства, тому що це люди, які заслуговують на шану і повагу, тому що вони найвідданіші нашій державі. Друга хвиля має бути зосереджена на волонтерстві для ветеранів, і третя – ми будемо виходити вже на конкретні проекти – ветеранів для ветеранів або ветеранів для суспільства. Ця інформаційна кампанія має бути дуже широка, тому що скільки би ми тут не намагалися працювати 24х7, якщо ми не будемо інформаційно супроводжувати діяльність – не міністерства, а саме ветеранів, – ми будемо топтатися на місці".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-