Радник Путіна запевняє, що стан поранених українських моряків задовільний

Радник Путіна запевняє, що стан поранених українських моряків задовільний

Укрінформ
Радник президента РФ Михайло Федотов у своєму листі до Уповноваженого ВР України з прав людини Людмили Денісової запевняє, що стан поранених моряків Андрія Ейдера та Андрія Артеменка є задовільним.

Про це написала у Facebook омбудсмен.

"Отримала відповідь на два своїх звернення до радника президента РФ, голови ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова. У своєму листі він запевняє, що двоє поранених військовополонених Андрій Ейдер та Андрій Артеменко пройшли медичне обстеження у лікарні, де їм також було надано консультації лікарів-спеціалістів. Стан хлопців оцінюється як нібито задовільний", - написала вона.

Омбудсмен наголосила, що жодних офіційно підтверджених медичних висновків їй не було надано.

"Михайло Федотов також повідомив, що за результатами обстеження 22.02.2019 у міській клінічній лікарні Василю Сороці рекомендовано проведення оперативного лікування. Чому відбувається затягування операції невідомо. Тим часом, Василь перебуває у критичному стані, адже покращення самопочуття неможливе без надання медичної допомоги", - відзначила вона.

Денісова повідомила, що у листі сказано, що трьом пораненим морякам надається потрібна кваліфікована медична допомога у стінах Лефортово, однак омбудсмен переконана, що необхідних умов для лікування в згаданій установі немає.

"Також мене намагаються запевнити, що морякам не потрібна термінова госпіталізація, щодо якої були неодноразові звернення. В той же час, радник президента РФ зауважив, що військовополоненого Володимира Терещенка тримали у холодній камері тимчасово, на час санітарної обробки, а наявність гарячої води чинним законодавством РФ не передбачене. З його слів, Володимира вже перевели у двомісну камеру з покращеними умовами", - зазначила уповноважена.

Читайте також: В'язень Кремля Шумков перебуває у брянському СІЗО

Денісова нагадала, що Резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи від 24 січня 2019 року №2259 Російську Федерацію закликали додержуватися у відношенні до захоплених українських моряків норм Женевських конвенцій.

"В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини також підтверджують, що члени екіпажів українських суден, затримані владою РФ в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, можуть вважатися військовополоненими та перебувати під захистом згідно Третьої Женевської конвенції. Але РФ продовжує діяти всупереч міжнародному гуманітарному праву", - обурилась український омбудсмен.

Денісова зауважила, що занепокоєна станом здоров'я поранених військовополонених моряків, "адже відповідь на запити прийшла, а питань стало ще більше".

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків. Наразі вони знаходяться у Москві, в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

18 грудня 2018 року, Генасамблея ООН в ухваленій більшістю голосів резолюції про мілітаризацію Криму висловила серйозне занепокоєння "безпідставним нападом на українські кораблі, пораненням і захопленням їхніх екіпажів" і закликала негайно їх звільнити.

20 лютого 2019 року Президент України Петро Порошенко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу колективний лист з проханням боротися за звільнення заручників Кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-