Родичі політв'язнів на Банковій закликають створити координаційну раду

Родичі політв'язнів на Банковій закликають створити координаційну раду

Фото
Укрінформ
Біля АП проходить акція родичів українських політв'язнів та військовополонених щодо створення координаційної ради з питань звільнення заручників при АП.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це акція не проти Президента України, ми просто прийшли нагадати, що чекаємо створення цієї Ради. Ми закликаємо президента, ми сьогодні про цю обіцянку нагадуємо, і ми сподіваємося, що ця Координаційна Рада до кінця березня буде створена, і щоб уже у квітні вона розпочала свою роботу", - поінформували організатори.

На акції представник кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що вони підтримують створення цієї координаційної ради.

У свою чергу, народний депутат Рефат Чубаров, виступаючи на акції, підкреслив, що ідея створення такої Ради має вже бути зреалізована.

"Для політв'язнів болючим є те, коли про них не говорять. Але коли вони відчувають, що про них пам'ятають, то у них виростають крила, і вони все терплять, бо знають, що не покинуті", - сказав Чубаров.

Так, акція проходить біля входу на вулицю Банкову з боку вулиці Інститутської, на ній присутні більше двох десятків активістів.

Вони тримають у руках плакати з написами "Президенте, підпиши", "Обіцянка Балуху не виконана", "9 місяців: координаційна рада так і не народилася", плакати з портретами українських заручників Кремля та інші.

Читайте також: Залізничники під Кабміном вимагають підвищення зарплат

Метою акції, за даними організаторів, є нагадати президенту про обіцянку створити єдиний координаційний орган для пошуку шляхів звільнення заручників, а також підписати Указ про його заснування.

Так, 8 червня 2018 року родичі українських політв’язнів Кремля та заручників, яких утримують на окупованому Донбасі, уперше зустрілися з Президентом Петром Порошенком. На зустрічі в Адміністрації Президента були присутні голова СБУ Василь Грицак, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Також в АП були представники кримськотатарського народу - голова Меджлісу Рефат Чубаров та його заступник Ахтем Чийгоз, якого у жовтні 2017 року звільнили від незаконного утримування у Криму.

Під час зустрічі Чийгоз зачитав звернення ув’язненого Володимира Балуха, який закликав до активних дій держави щодо консолідації зусиль патріотично налаштованих громадян і висловив думку, що створення консультативно-координаційної ради при Президентові України значно підвищить ефективність дій держави по звільненню політв’язнів, захисту прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму та якісно покращить інформаційну складову у боротьбі з російською пропагандою.

Акція «Президенте, підпиши» / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

Глава держави підтримав створення такої ради і доручив опрацювати це питання та підготувати відповідний Указ.

Водночас, за даними активістів, досі АП не надала жодної відповіді на запити родичів заручників Кремля щодо виконання цього доручення президента.

Під час акції до активістів тоді вийшов представник Адміністрації Президента і запросив активістів на зустріч, щоб поговорити з представниками Адміністрації з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-