Оприлюднили текст угоди між Україною та Вселенською патріархією

Оприлюднили текст угоди між Україною та Вселенською патріархією

Укрінформ
На сайті Президента України оприлюднили угоду між Україною та Вселенською патріархією.

Метою Угоди про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським Патріархатом є взаємна та узгоджена діяльність сторін, їхнє систематичне співробітництво щодо конституювання Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні у рамках Томосу про автокефалію, наданого Вселенським Патріархатом, та сприяння контактам релігійної організації Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» між Автокефальною Помісною Православною Церквою в Україні та Вселенським Патріархатом, йдеться в угоді, текст якої оприлюдений на офіційному сайті Президента України.

«В умовах, коли Українська держава і народ борються, захищаючи право на національну й духовну незалежність, Константинопольська Матір-Церква, як Перший Престол Православного світу… сприяючи національній консолідації на засадах визнання унікальної та самодостатньої Української Духовної Православної традиції та реалізацію права на конституювання Української Православної Церкви через надання відповідного Томосу, підтримує православних українців у довершенні процесу конституювання Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, яка збагачує та зміцнює сім'ю Автокефальних Православних Церков», - ідеться в документі.

Як зазначається, сторони домовилися про співпрацю щодо створення та конституювання Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, здійснення аналітично-методичної роботи з проблематики відносин між відповідними державними органами та православними релігійними організаціями, узагальнення існуючого кращого досвіду різних країн і вироблення рекомендацій з цього питання, а також здійснення обміну інформацією щодо поточної релігійної ситуації в світовому та українському православ’ї.

В документі акцентується, що Україна сприятиме функціонуванню представництва Вселенського Патріархату в Україні, а саме Місії “Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні”; набуттю, відповідно до законодавства України, представництвом Вселенського Патріархату в Україні, будівель та приміщень, інших об’єктів власності, необхідних для функціонування Місії; наданню представництву Вселенського Патріархату візової підтримки.

Водночас, відповідно до мети Угоди, Вселенський Патріархат, діючи через своє представництво, сприятиме конституюванню в Україні Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні після її створення на підставі Томосу про автокефалію, наданого їй Вселенським Патріархатом відповідно до канонічних настанов та віровчення Вселенського Православ'я.

Читайте також: Україна звільнилася від культурної окупації — Порошенко

Як підтверджується в преамбулі Угоди, новостворена Київська митрополія завжди підтримувала духовний зв'язок з Константинопольською Матір'ю-Церквою. Наголошується, що велика роль у цьому належала ставропігійним монастирям, братствам і місіям, і вони, безпосередньо підпорядковані Вселенському Патріарху, забезпечували постійний євхаристійний зв'язок новопосталої Київської митрополії з Константинопольською Матір'ю-Церквою.

Як відомо, 3 листопада 2018 року Президент України Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Вона була підписана під час офіційного візиту Президента України до Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-