Автори закону про Вищий антикорупційний суд відзначають прозорість відбору суддів

Автори закону про Вищий антикорупційний суд відзначають прозорість відбору суддів

Укрінформ
Конкурс з відбору суддів до Вищого антикорупційного суду пройшов прозоро і за унікальним механізмом.

Про це заявили співавтори законопроекту “Про Вищий антикорупційний суд” під час прес-конференції в Укрінформі.

“У першу чергу, це обов’язкова інституція, яка закриває “трикутник” у боротьбі проти корупції. По-друге, це унікальний прецедент в Україні, як абсолютно прозорим шляхом і новими підходами вибрати суддів, які будуть незалежними, які будуть ухвалювати незалежні рішення. І третє, що всі відзначають і в Україні, і за кордоном, що це абсолютно новий прецедент для всього світу. Я підкреслюю, що такого унікального механізму відбору суддів немає в жодній країні світу”, - зазначив засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе.

Він додав, що результати, які на сьогодні є, були досягнуті завдяки об’єднанню зусиль Президента, який був ініціатором закону, Верховної Ради, міжнародних експертів і громадських організацій.

Вашадзе підкреслив, що конкурс до Вищого антикорупційного суду можна характеризувати як унікальний, оскільки в цьому процесі було дуже мало політичного дискурсу, натомість була наявна максимальна довіра до міжнародних експертів, які мали право вето у відборі суддів.

Водночас експерт зазначив, що це тільки старт і потрібно ще багато часу, щоб у людей з’явилася довіра до судової системи.

Співавтор законопроекту, директор Фонду інновацій та розвитку Роман Яковлєв відзначив унікальний механізм відбору суддів до ВАКС.

“Це дійсно перший у світі прецедент, коли люди з іншої країни, які не мають об’єктивно жодних зв’язків з Україною, беруть участь у відборі суддів. Така архітектура була важливою, тому що це дозволяє прибрати будь-які конфлікти інтересів або перестороги, коли здійснюється відбір”, - сказав він.

Яковлєв додав, що такий відбір повинен бути в кожній країні світу, де створюються антикорупційні суди.

Крім того, він наголосив, що важливою після завершення конкурсу є участь кожного, хто слідкує за процесом створення Вищого антикорупційного суду.

“Якщо ви бачите, що людина недоброчесна або робить щось не так, будь ласка, кажіть це відразу і виносьте це в публічну площину”, - зазначив експерт.

Юрист Першої Платформи громадських розслідувань WikiInvestigation Людмила Арахамія, у свою чергу, розповіла, що за результатами конкурсу до ВАКС перемогли 40% науковців та адвокатів і 60% суддів. До Апеляційної палати увійшло 50% суддів і 50% науковців і адвокатів. За її словами, такий паритет дозволить їм правильно вирішувати справи.

“Це дуже великий прорив, тому що саме науковці зайшли в цю систему. І тепер науковці, адвокати і судді разом будуть створювати такий мікс, який буде вирішувати ці справи і буде правильно вирішувати ці справи”, - сказала Арахамія.

Вона також наголосила, що у міжнародних експертів та інших партнерів немає жодного сумніву в тому, що конкурс пройшов прозоро. На думку юриста, цю методику потрібно застосувати при відборі суддів і в інші інстанції для підвищення довіри суспільства до судової системи.

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня 2019 року ВККСУ завершила конкурс на 39 посад до Вищого антикорупційного суду, оголошеного 2 серпня 2018 року.

Читайте також: Відбір суддів: ВККС врахувала всі висновки Громадської ради доброчесності

Документи на участь у конкурсі подали 343 кандидати, допущено до участі 270; 156 осіб успішно склали тестування, 113 — практичне завдання, з них 81 — до Вищого антикорупційного суду, та 32 — до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

До 49 кандидатів (43%) виникли питання у членів ГРМЕ щодо доброчесності та професійності, тоді як до 64 кандидатів (57%) таких питань не було і вони одразу перейшли до наступного етапу конкурсу — співбесід за результатами дослідження досьє. У фінальному рейтингу взяв участь 71 кандидат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-