Збитки на мільярд: НАБУ розслідує справи по 10 підприємствах Укроборонпрому

Збитки на мільярд: НАБУ розслідує справи по 10 підприємствах Укроборонпрому

Укрінформ
Загалом у розслідуваннях НАБУ фігурують 10 державних підприємств Укроборонпрому, і, за попередніми оцінками, викриті в них корупційні дії завдали збитків на 1 мільярд гривень.

Про це заявив на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, він наголосив, що розслідування корупції в оборонно-промисловому комплексі є одним із пріоритетів у роботі детективів НАБУ, і є окремі детективи, які займаються виключно цією тематикою.

“Загалом у розслідуваннях фігурує 10 підприємств, які входять у структуру Укроборонпрому. Більшість злочинів, які розслідуються, скоєні з 2014 по 2017 рік. Тобто ми з самого початку говорили, що законодавець розділить відповідальність між слідчими підрозділами ГПУ і НАБУ, і те, що було до моменту запуску НАБУ, - це відповідальність прокуратури, яку зараз чомусь окремі колеги намагаються перекласти на нас. Те, що відбувалося після цього, відповідальність НАБУ, і якраз зараз ті результати, які є, я про них і розповідаю. Всього провадження стосуються 10 державних підприємств, збитки, за попередніми даними, і частково вони вже підтверджені матеріалами експертиз, становлять близько 1 млрд грн. Всього розслідується 25 проваджень”, - сказав Ситник.

Читайте також: У НАБУ немає справ, де фігурували б кандидати у президенти

За його словами, дуже багато схем пов'язано з тим, що впродовж тривалого часу військові техніка та майно були або списані, або викрадені, чи реалізовані за залишковою, а фактично — за нульовою вартістю тощо.

Як приклад він навів справу щодо Львівського бронетанкового заводу, де були затримані керівник цього заводу і керівник Центрального бронетанкового управління ЗСУ. За словами Ситника, наразі ця справа передана до суду, і збитки по ній встановлені у сумі майже 15 млн грн.

“І на жаль, ця схема непоодинока. Є низка інших проваджень, які зараз на стадії розслідування, і на стадії того, щоб, можливо, оголошувати підозри”, - зазначив Ситник.

Він також згадав про справу щодо проекту “Стіна” і справу щодо розтрати коштів при закупівлі палива, де фігурує заступник міністра оборони Ігор Павловський, тощо.

“Такі схеми непоодинокі, і бачимо, що ці схеми стосуються безпосередньо керівництва оборонного сектору, тому що це якраз ті справи, які досі ніхто не розслідував такого рівня. Ми намагаємося розслідувати схеми, які прямо виводять державні кошти зі сфери Укроборонпрому, і відповідно приклади тих справ, які стосуються перших осіб у цій сфері, вони зараз розслідуються. Деякі з них завершені, передані до суду”, - зазначив Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-