Для іноземних студентів розроблять тест з української мови

Для іноземних студентів розроблять тест з української мови

Укрінформ
Український центр оцінювання якості освіти працює над стандартизованим тестом з української мови як іноземної.

Про це Укрінформу розповів начальник відділу змісту суспільно-гуманітарних навчальних предметів УЦОЯО Андрій Панченков.

“МОН минулого року ініціювало обов’язковий мовний іспит для студентів-іноземців. Почався процес розроблення стандартизованого тесту з української мови як іноземної. Працює над цим Український центр оцінювання якості освіти. Плануємо впродовж цього року апробувати окремі завдання, наступні два роки вийти на пілотування цілісного тесту. Тест буде охоплювати рівні від А1 до В2, і буде призначений для різних кандидатів, яким потрібно складати українську мову як іноземну. Це можуть бути як іноземці, які вивчають українську мову у різних закладах, так і іноземні студенти, які приїжджають на навчання до наших університетів”, - розповів Панченков.

За його словами, тест охоплюватиме чотири види мовленнєвої діяльності: читання, говоріння, слухання та письмо. Завдання будуть розроблені таким чином, щоб від найнижчого рівня А1 до рівня В2 кожен кандидат зміг продемонструвати володіння українською мовою.

Панченков зазначив, що серед іноземних студентів, які навчаються в українських вишах, на україномовних програмах навчається меншість. Більшість навчається на англо- та російськомовних програмах.

"Перевіряти студентів будуть з мови навчання, будуть розроблені тести з англійської мови, російської та української мови. Тест з української мови - це один з інструментів, яким будуть перевіряти студентів на володіння мовою. Студент має рік повчитися в Україні, вчити мову. Це можуть бути підготовчі курси або університети одразу практикують на бакалавраті вивчення мови. І по завершенню цього року вони мають скласти іспит. Але поки що ми тільки запускаємо цей процес”, - сказав Панченков.

Читайте також: Іноземцям буде простіше оформити "робочу" візу в Україні

Як повідомляв Укрінформ, з березня запрацювала Національна платформа з вивчення української мови для англомовних осіб SpeakUkraine, розрахована як на іноземців, які хочуть навчатися в Україні, так і на тих, хто бажає самостійно вивчити українську мову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-