Рецепт на ліки у вашому телефоні – як це працюватиме

Рецепт на ліки у вашому телефоні – як це працюватиме

Аналітика
Укрінформ
Славнозвісні лікарські “кривульки” у рецептах відходять в минуле – на допомогу прийшли новітні технології

Днями МОЗ оголосило про плани запровадити електронні рецепти, щоправда поки що – лише в межах програми реімбурсації “Доступні ліки” (докладніше про програму для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом II типу Укрінформ писав раніше). До квітня цього року, тобто вже за місяць, аптеки, долучені до програми, мають встановити спеціальне програмне забезпечення і підписати договори з Національною службою здоров'я, яка тепер опікуватиметься “Доступними ліками” замість МОЗу. Передбачається, що у 2019 року на новий формат обслуговування за електронними рецептами за програмою реімбурсації перейдуть всі українські аптеки, а вже у 2020-2021 роках електронні рецепти запрацюють для всіх інших пацієнтів. Але для початку розкажемо, як на практиці працюватиме електронний рецепт в межах реімбурсації і які переваги такої новації.

Прийшла смс – отримуй ліки

Нова система дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Покроково це виглядатиме так.

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація (Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, до нової електронної системи охорони здоров’я уже готові практично всі медичні заклади та аптеки (комп’ютеризовано 92% закладів надання первинної медичної допомоги). Він додає, що приватні медичні заклади теж зможуть виписувати електронні рецепти за програмою реімбурсації: “В Україні кожен п’ятий заклад надання первинної медичної допомоги є приватним. У нас були проблеми з тим, щоб приватні медичні заклади виписували рецепти за програмою “Доступні ліки”, бо було багато бюрократії. Тепер, якщо людина обрала собі лікаря з приватного медичного закладу або лікаря ФОП, жодних проблем з рецептами не буде”.

У МОЗ же тим часом повідомили, що за два роки дії програми “Доступні ліки” виписано понад 33 млн рецептів (для понад 6,5 мільйонів людей) на понад 1,7 млрд грн, а кожна третя аптека долучилася до програми.

Медична бюрократія: вхід заборонено!

Загалом же запровадження електронних рецептів має ряд переваг, які відчують як пацієнти, так і лікарі:

1. У медиків поменшає паперової тяганини. Приміром, раніше, аби оформити такий рецепт потрібно було зібрати колекцію із 3-х печаток – головного лікаря, власне лікаря, що виписує рецепт, та реєстратури. Зрозуміло, що відмовившись від подібних пережитків минулого, у лікарів з’явиться більше часу для пацієнтів.

2. Зменшиться також імовірність механічної помилки при оформленні рецепта, про що сказав Павло Ковтонюк: “Електронна система охорони здоров’я допоможе медичним закладам працювати ефективніше. Не буде такого явища, як повторне звернення пацієнта до лікаря через помилку у рецепті. Помилку у рецепті фізично зробити неможливо – він формуватиметься через стандартні реєстри та словники”, – зазначив Ковтонюк. Можна ще й пригадати проблему знаменитої лікарської каліграфії, через яку іноді навіть аптекарям тяжко було зрозуміти назви призначених препаратів... Тож схоже електронний рецепт дозволить забути і про такі непорозуміння.

3. Онлайн-система, куди вноситимуться рецепти, дозволить вести їхній облік, накопичувати точні статистичні дані про кількість таких хворих, частоту і кількість виписаних рецептів тощо. У паперовому вигляді це були досить неточні дані.

Взагалі ж поступовий перехід на електронні рецепти – це лише частина планів з дебюрократизації нашої медицини. У цьогорічних планах міністерства охорони здоров’я також і електронні лікарняні листи, історії хвороб та інша медична документація. У МОЗ наголошують, що діджиталізація – це ефективний запобіжник від корупційних ризиків. У системі можна чітко відслідкувати, кому, скільки та за які послуги були виділені кошти Національною службою здоров’я України.

Підготувала Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-