Демографічна криза в Україні: Турчинов озвучив невтішні цифри

Демографічна криза в Україні: Турчинов озвучив невтішні цифри

Укрінформ
Скорочення населення України є одним з факторів, що загрожує не просто нацбезпеці, а й самому існуванню української нації.

Про це під час IV Всеукраїнського форуму сім’ї заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За п’ять років війна забрала життя 13 тисяч українців, близько 3 тисяч з них - військовослужбовці. Це страшні цифри, але не вони визначають небезпечну демографічну кризу в нашій країні. Так, у 2018 році в Україні народилося 335 тисяч немовлят, а пішли з життя - 587 тисяч чоловік. Тобто, за рік українців стало менше на 252 тисячі. І ця чорна тенденція щороку тільки погіршується", - наголосив Турчинов, додавши, що згідно зі статистикою, в 2018 році народжуваність в Україні впала на 7% у порівнянні з минулим роком, а "кількість перерваних вагітностей тільки в офіційних медичних закладах щороку складає більш як 100 тисяч".

Як наголошувалось під час форуму, інститут сім’ї в країні перебуває в критичному стані через зростання кількості розлучень, трудову міграцію та безробіття. Крім того, що в Україні щорічно помирає півмільйона українців, населення різко скорочується ще й через трудову міграцію: 7-9 млн людей їдуть на заробітки за кордон, через що Україна посіла провідне місце у рейтингу країн з найстрімкішим скорочення працездатних ресурсів.

"Через міграцію з країни вимиваються трудові та інтелектуальні ресурси… 3,2 млн українці вже постійно працюють за межами України і більшість з них не планують повертатись на Батьківщину", - зазначив Турчинов.

Він також нагадав, що за показником старіння Україна посідає 29 місце.

"Скорочення населення є одним з факторів що загрожує не просто національній безпеці, а самому існуванню нашої нації", - вважає секретар Радбезу.

На його думку, корінь проблеми треба шукати всередині країни, адже щороку в Україні відбувається півмільйона кримінальних злочинів, близько 10 тисяч самогубств, понад 100 тис. українців щороку стають на медогляд з важкими психічними розладами, що викликані вживанням алкоголю та наркотиків.

Лише будівництво країни на вічних євангельських цінностях, в основі яких лежить міцна повноцінна сім’я, що здатна народити та виховати дітей, на думку Турчинова, може врятувати Україну.

Читайте також: За 25 років населення України скоротилось на 10 млн осіб – експерти

За його словами, одним з інструментів захисту сім’ї та сімейних цінностей може стати створення державної інституції, "що опікується цим питанням, забезпечує планування та реалізацію масштабних державних програм щодо сімейної підтримки, створення умов для народження і виховання дітей".

На його думку, одним з інструментів захисту сім’ї та сімейних цінностей може стати створення державної інституції, "що опікується цим питанням, забезпечує планування та реалізацію масштабних державних програм щодо сімейної підтримки, створення умов для народження і виховання дітей".

Участь у форумі беруть близько 1000 делегатів з усієї України, керівництво держави, урядовці, парламентарі, Всеукраїнська рада церков і міжрелігійних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-