За 25 років населення України скоротилось на 10 млн осіб – експерти

За 25 років населення України скоротилось на 10 млн осіб – експерти

Укрінформ
Сьогодні в Україні проживає 42 млн 134 тис. 154 особи, що 40 тисяч менше, ніж три місяці тому.

Про це повідомила засновниця ГО "Прозорий вибір", правозахисниця і громадська діячка Юлія Сергеєва під час презентації проект "Свідоме батьківство" в Укрінформі.

За її даними, станом на жовтень 2018 року в Україні проживало 42 млн 173 тис. 887 осіб. "Тобто за три місяці населення скоротилося на 40 тисяч. Ми спостерігаємо демографічну кризу в Україні – за 25 років населення зменшилося на 10 млн осіб", - наголошує Юлія Сергеєва.

Експертка говорить, що демографічна криза в Україні зумовлена двома чинниками: старінням нації і скороченням рівня народжуваності.

Читайте також: До 2030 року працездатних українців поменшає на три мільйони - Лібанова

"Друга сторона – розкол у суспільстві між жінками та чоловіками: ми говоримо не про сімейні цінності та збереження родин, а про розлучення, сплату аліментів, поділ майна", – зазначає Сергеєва.

Вона додала, що за демографічними прогнозами, до 2025 року частка осіб віком понад 60 років становитиме 43,4%, у 2030 — близько 46%. Зараз в Україні, за статистикою, на 128 розлучень припадає 249 тисяч шлюбів. 62% – це розлучення молодих пар. За 15 років у 22 рази зросла кількість матерів-одиначок.

Серед причин розлучень Сергеєва назвала фінансові труднощі, недбале і необдумане ставлення до створення родини, неготовність до ведення спільного побуту, працювати над стосунками і долати сімейні кризи.

Читайте також: Українці розповіли, як ставляться до сексу

Проект "Свідоме батьківство" спрямований на просвітницьку діяльність щодо сімейних цінностей та подолання демографічної кризи в Україні.

"Наша мета — популяризація сімейних цінностей, ідеї міцного шлюбу, мотивації до материнства та батьківства, медична та психологічна підтримка у подоланні страхів та невпевненості, а також юридична підтримка", – сказала Сергеєва.

Проект, який пропонують громадські діячі, має охопити широкі верстви населення, в тому числі дітей, молодь, пари, які тільки планують створення сім'ї, пари, які вже перебувають у шлюбі.

Реалізовувати проект ініціатори планують як за допомогою онлайн-ресурсів – соціальних мереж, онлайн-платформ – так і через проведення регулярних зустрічей, інформаційно-просвітницьких кампаній, в тому числі у місцях жіночих консультаціях, пологових будинках, освітніх закладах. Серед експертів проекту психологи та лікарі, а також батьки з великим досвідом і зіркові експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-