Фінальний рейтинг на посади суддів ВС сформують за конкурсними результатами 189 кандидатів

Фінальний рейтинг на посади суддів ВС сформують за конкурсними результатами 189 кандидатів

Укрінформ
Під час фінального етапу другого конкурсу до Верховного Суду “дослідження досьє та співбесіди” 46 кандидатів із 235 не підтвердили своєї здатності здійснювати правосуддя у ВС, тож рейтинг до найвищої судової інстанції України буде сформовано з осіб із числа 189 кандидатів.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Останні декілька місяців комісія працювала у режимі нон-стоп. Під час співбесід та пленарних засідань, які загалом тривали протягом місяця, всі учасники мали можливість висловитись, а кандидати спростувати негативну інформацію або пояснити суперечливі дані. В результаті надскладного випробування під час другого конкурсу до найвищої судової інстанції будуть обрані 78 переможців зі 189 кандидатів, які успішно пройшли всі етапи конкурсного відбору”, - зазначив заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка.

Як уточнили у ВККСУ, за підсумками співбесід і пленарних засідань членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за участю Громадської ради доброчесності, які тривали з 30 січня по 26 лютого 2019 року, 46 кандидатів припинили участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду, 39 із них мали висновок від ГРД.

Загалом до Комісії від ГРД надійшло 72 висновки, один із яких скасовано самою Громадською радою. Зокрема, щодо кандидатів до Касаційного цивільного суду надано 16 висновків, 9 з яких підтримано комісією; щодо кандидатів до Касаційного кримінального суду - 14 висновків (8 підтримано ВККСУ); щодо кандидатів до Касаційного адміністративного суду - 21 висновок (12 підтримано ВККСУ); щодо кандидатів до Касаційного господарського суду - 20 висновків (10 підтримано ВККСУ).

Читайте також: Конкурс до антикорупційного суду: залишився 71 кандидат з 113-ти

Таким чином, під час цього етапу конкурсу ВККС врахувала 55% від загальної кількості висновків, які надала Громадська рада доброчесності, а також визнала такими, що не підтвердили здатність здійснювати правосуддя та припинила участь у конкурсі, 7 кандидатів, доброчесність яких не викликала питань у громадськості.

Співбесіди проводили чотири колегії ВККСУ відповідно до спеціалізації касаційних судів у складі Верховного Суду (цивільний, господарський, кримінальний та адміністративний). Під час співбесіди розглядався висновок або інформація щодо кандидата від Громадської ради доброчесності. Для голосування у пленарному складі, тобто у повному складі, комісія досліджувала інформацію з досьє, висновку ГРД та отримувала пояснення кандидата. Всі співбесіди відбувались у режимі онлайн і будь-хто може їх переглянути на каналі ВККСУ у YouTube.

Як відомо, 2 серпня 2018 року було оголошено другий конкурс до Верховного Суду. Комісія отримала 659 заяв про участь у конкурсі, а допущено було 566 кандидатів. В анонімному тестуванні взяли участь 525 кандидатів, а у написані практичного завдання - 316 кандидатів. За результатами спеціальної перевірки до етапу співбесід було допущено 235 кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-