КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

Укрінформ
Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення.

Про це Укрінформу повідомили у суді.

"Конституційний суд під час засідання у вівторок визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення", - зазначив співрозмовник агентства. Він додав, що повний текст рішення буде оприлюднений 27 лютого.

Унаслідок ухвалення КСУ даного рішення усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.

Читайте також: КСУ зняв із розгляду відставку екс-суддів Бауліна і Вдовіченка

Як повідомлялося, 12 грудня 2017 року 59 нардепів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Дана стаття ККУ, серед іншого, передбачає позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна за набуття чиновником активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також передачу посадовцем таких активів іншій особі.

Ті самі діяння, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне становище, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як відомо, справи стосовно незаконного збагачення порушені відносно заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-