Денісова

Денісова "зловила" у Греції Москалькову - говорили про моряків у коридорі парламенту

Фото
Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила в коридорі будівлі парламенту Греції з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою питання надання медичної допомоги військвополоненим морякам.

Про це український омбудсмен написала у Facebook.

"Поспілкувалася з Уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Ми домовлялися про зустріч у Греції, але російською стороною так і не було погоджено час. Тому я вимушена була зупинити російського омбудсмена просто в коридорі будівлі Парламенту Грецької Республіки" - написала вона.

За словами Денісової, обговорили питання щодо медичної допомоги пораненим військовополоненим морякам та призначеного їм РФ обстеження.

"Я наголосила, що обстеження – це не лікування. Василь Сорока, Андрій Ейдер та Андрій Артеменко потребують негайної госпіталізації та кваліфікованої допомоги лікарів, а не поверхневих оглядів" - зазначила вона.

Крім того, Денісова нагадала про погіршення стану здоров’я Павла Гриба та Едема Бекірова: " Їх досі не забезпечено повноцінним лікуванням, незважаючи на наявність медичних висновків про надкритичний стан здоров’я".

Читайте також: Російський омбудсмен відмовилася від зустрічі з Денісовою

Вона також у черговий раз уточнила позицію уповноваженого з прав людини в РФ стосовно обміну ув’язненими.

"Москалькова повідомила, що в неї немає для цього мандату. Водночас я нагадала їй, що представником РФ в Трьохсторонній контактній групі Борисом Гризловим на останньому засіданні ТКГ зазначено, що саме Москалькова має займатися цим питанням", - підкреслила уповноважена ВР.

За її словами, блокування процесу обміну та ненадання відповіді з цього питання Україні засвідчує, що російській стороні не цікава доля своїх громадян, і "це вкотре підтверджує, що РФ не має бажання дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина".

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений з прав людини Росії Тетяна Москалькова у четвер заявила про скасування зустрічі в Афінах з українським омбудсменом Людмилою Денісовою через її заяви щодо відвідання 12 лютого українських моряків Ніною Карпачовою.

У зверненні до російського омбудсмена Тетяни Москалькової уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила рішучий протест з приводу спільного відвідання Москальковою і Ніною Карпачовою поранених українських військовополонених. Денісова зазначила, що протягом тривалого часу неодноразово зверталася до Москалькової з проханням надати їй дозвіл на відвідання затриманих моряків, проте її поінформували, що це рішення "належить до компетенції ФСБ Росії і Федеральної служби виконання покарань Росії".

Як повідомлялося, уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова планує 21 лютого в Афінах зустрітися з російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

Раніше віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова відвідала разом з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою полонених моряків у московському СІЗО "Лефортово".

Як відомо, 25 листопада російські військові біля берегів Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України - катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українця, троє з них були поранені.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих українських моряків за обвинуваченням за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (незаконний перетин кордону). Зараз всі вони знаходяться в СІЗО "Лефортово".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-