Янукович радився з Путіним та головою ФСБ перед розстрілами на Майдані - ГПУ

Янукович радився з Путіним та головою ФСБ перед розстрілами на Майдані - ГПУ

Укрінформ
Колишній президент Віктор Янукович і його оточення перед початком масових розстрілів на Майдані 18 лютого 2014 року спілкувалися по телефону з російськими високопосадовцями.

Про це сказав під час брифінгу генпрокурор Юрій Луценко, інформує прес-служба відомства.

"Так, 18 лютого, в день коли розпочалося найбільш масове неприкрите насилля із застосуванням зброї для вбивства і поранення майданівців, Янукович з власної резиденції, розташованої в селі Мижигір’я, зокрема в 07:12 год. телефонував Захарченку, потім Якименку (екс-глава СБУ - ред), потім ще раз Якименку", - зазначив Лученко.

За його словами, слідство припускає, що у цих розмовах йшлося про підготовку до створення координаційного штабу по розгону Майдану.

"В 11:51 год., одразу після віддачі наказу про початок антитерористичної операції проти Майдану, Якименко мав розмову з головою ФСБ Російської Федерації Бортніковим. З 12:00 год. до 12:10 Янукович розмовляв спецкомутатором Кремля з відповідними посадовими особами, які ми само собою зараз встановити не можемо", - наголосив генпрокурор.

Він додав, що о 16:42 Янукович розмовляв з головою ФСБ Російської Федерації Бортніковим, а о 16:52 – 16:55 год. Якименко спілкувався з головою ФСБ Бортніковим.

"У вечірній час – найбільш гарячий, як ми пам’ятаємо на Майдані, Якименко неодноразово вів телефонні переговори з Януковичем, а Янукович неодноразово спілкувався з іншими посадовими особами України", - зазначив Луценко.

Активізація телефонних переговорів просліджується протягом дії оголошеного Якименком та Захарченком ультиматуму протестувальникам з 16:00 до 20:00 год. 18 лютого 2014 року. В 20 год. 02 хв. Янукович мав розмови з керівниками США, які вимагали припинити насилля на Майдані, додав генпрокурор.

"В 21:13 Янукович вів переговори з керівниками США з того ж приводу. Але в 22:43 год., коли насилля почало переходити в прямий збройний напад на мирних демонстрантів, Янукович спілкувався з президентом Російської Федерації Путіним. Як свідчать наявні матеріали кримінального провадження, саме о 23:00 год. Захарченко кинув всі сили на штурм Майдану, одразу після цієї розмови", - нагадав Луценко.

Уже о 23:28 год. Путін з власної ініціативи спілкувався з Януковичем. Пр цьому на 23:00 год. були призначені перемовини Януковича з опозицією після того, як штурм провалився. У ГПУ вважають, що це була реакція Москви на зрив їхнього плану. В 23:51 год. Захарченко спілкувався з міністром внутрішніх справ Російської Федерації Коломойцевим – з ініціативи останнього.

Генпрокурор додав, що слідчі також з'ясували, що під час подій на Майдані у Києві перебували працівники ФСБ Росії, зокрема, з 13 до 15 грудня 2013 року на території України знаходилося 27 діючих працівників а з 20 по 21 лютого – 7 осіб, у тому числі помічник президента РФ Сурков.

Читайте також: Генпрокурор: Маю обов'язок дати відповідь - хто дав наказ убивати майданівців

"З протоколу допиту свідка – одного з працівників Служби безпеки ми знаємо, що Якименко зустрічав, розміщував, проводжав, забезпечував умови для роботи і харчування в центральному управлінні СБУ23 співробітників ФСБ РФ та 6 співробітників ФСБ РФ у січні та лютому 2014 року відповідно", - розповів Луценко.

Він пообіцяв направити справу розстрілів на Майдані до суду після ухвалення парламентом рішення про продовження можливості досудового та судового заочного засудження.

Як повідомляв Укрінформ, 24 січня Оболонський суд міста Києва визнав винним екс-президента Віктора Януковича у справі щодо державної зради та заочно засудив його до 13 років позбавлення волі - строк відбування покарання рахуватиметься з часу його затримання.

Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що наразі завершено слідство у справі Майдану, під час якого було зібрано докази причетності колишнього президента Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і колишнього голови Служби безпеки Олександра Якименка до розстрілів мітингувальників підчас Революції гідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-