Революція гідності: 21 лютого 2014 року

Революція гідності: 21 лютого 2014 року

Укрінформ
Цього дня, 5 років тому, під час Революції Гідності, Верховна Рада повернула Конституцію 2004 року, звільнила від переслідувань усіх активістів Майдану, та прийняла закон, який дозволив звільнити Юлію Тимошенко.

Ще вночі в Адміністрації президента почались переговори по врегулюванню кризи між Віктором Януковичем та лідерами опозиції. Там же були присутні представники Європейського союзу та Росії. Перемовини тривали понад дев’ять годин. Вдень було повідомлено, що Янукович та лідери опозиції підписали Угоду з урегулювання кризи в країні, яку Арсеній Яценюк назвав «капітуляцією Януковича». Глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції засвідчили підписання угоди.

Цього ж дня Парламент абсолютною більшістю голосів (386) схвалив у цілому Закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України 2004 року». Наступним своїм рішенням нардепи відправили у відставку міністра внутрішніх справ Захарченка і звільнила від відповідальності всіх активістів Євромайдану. Разом з тим, Рада імплементувала до національного законодавства положення статті 19 Конвенції ООН проти Корупції, згідно з якими була декриміналізована стаття, за якою було засуджено Юлію Тимошенко. Наступного дня вона була звільнена.

Ввечері на Майдані зібралося Віче. Люди прощалися з загиблими учасниками протесту, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею». Під час прощання з загиблими лунала пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

У ніч з 21 на 22 лютого Віктор Янукович з найближчим оточенням покинув країну. Спочатку він залишив Київ й виїхав до Харкова, де за підтримки Росії намагався влаштувати з’їзд для відділення східних регіонів від України. Однак цей план зазнав поразки. Янукович та більшість членів його уряду, втекли до Росії.

Читайте також: У Києві презентували книгу та відеоролики про Героїв Небесної Сотні

Зранку 22 лютого тисячі активістів, журналістів та волонтерів приїхали до Межигір'я аби перевірити інформацію про втечу Януковича. В резиденції нікого не було. Стоси документів плавали у Дніпрі, а на записах камер спостереження було видно, що вночі звідси поспіхом вивезли декілька вантажівок дорогоцінних речей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-