Порошенко розповів про зусилля для повернення моряків з полону РФ

Порошенко розповів про зусилля для повернення моряків з полону РФ

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко запевнив, що Україна докладає максимум зусиль для повернення полонених українських моряків та політв’язнів до своїх домівок.

Про це він заявив під час зустрічі з ініціаторами звернення до генерального секретаря ООН щодо сприяння у звільненні моряків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наші хлопці-моряки героїчно тримаються. Незважаючи на тиск, усі вони заявляють про відсутність будь-яких прав у РФ судити їх у російському суді. Україна своїх не кидає. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб повернути наших хлопців додому”, - зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що немає жодної міжнародної зустрічі на найвищому рівні, де б він не закликав світових лідерів щодо забезпечення виконання вимог України до РФ: негайно повернути наших хлопців додому, повернути українські бойові катери та забезпечити свободу судноплавства в Керченській протоці.

Водночас він наголосив, що постійно піднімаються питання не лише про звільнення полонених моряків, але й про всіх інших заручників та політв’язнів Кремля.

“Мова не лише про 24 моряків, а й про Сенцова, Сущенка, Балуха, Кольченка, кримських татар, які зазнають тортур лише через те, що відмовляються брати російські паспорти, тримають у серці Україну і не готові йти на співпрацю з окупантами. Ми робитимемо максимум, щоб повернути усіх”, - додав Порошенко.

Читайте також: Порошенко й Туск вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонне управління ФСБ Росії в районі Керченської протоки атакувало три кораблі Військово-морських сил України - катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які прямували з одеського порту в порти Бердянська і Маріуполя. В результаті українські судна було захоплено й відбуксовано в порт міста Керч, а троє українських моряків дістали поранення. Всього на бортах кораблів перебували 24 українських моряки.

29 листопада всіх моряків етапували до Москви, в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина».

Українських моряків звинувачують за ч.3 статті 322 КК РФ - незаконне перетинання Державного кордону Російської Федерації здійснене групою осіб за попередньою змовою або організованою групою або із застосуванням насильства чи з загрозою його застосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-