Україна і Румунія шукають компроміс щодо мови освіти нацменшин - дипломат

Україна і Румунія шукають компроміс щодо мови освіти нацменшин - дипломат

Укрінформ
Україна та Румунія перебувають у переговорному процесі з метою пошуку взаємоприйнятного рішення щодо мови навчання національних меншин в Україні.

Про це заявив перший секретар посольства Румунії в Україні Іон Навал під час круглого столу "Мова освіти як інструмент інтеграції в суспільство" у понеділок в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу повідомити вам, що зараз Румунія та Україна перебувають у переговорному процесі для пошуку взаємоприйнятного рішення. І в рамках зустрічей, які були між нашими міністрами освіти, наша країна виявила готовність запропонувати власну модель стосовно освіти мовами меншин", - сказав румунський дипломат.

Він нагадав, що у висновку Венеційської комісії від грудня 2017 року стосовно статті 7 закону України "Про освіту" йдеться про необхідність знайти справедливий баланс між мовами меншин та державною мовою у навчальному процесі.

Навал заявив про необхідність вивчення етнічними румунами рідної мови для "збереження мовної ідентичності" і зауважив, що за оцінюваннями румунської сторони, етнічні румуни "інтегровані в українське суспільство і дуже добре володіють українською мовою".

Читайте також: Міносвіти продовжило перехідний період для дітей, що навчаються мовами нацменшин

"Хотів би підтвердити підтримку Румунії європейським та євроатлантичним амбіціям України та процесу реформ, необхідних для модернізації різних секторів діяльності, включаючи освітній. Румунія дуже добре розуміє необхідність зміцнення знань державної мови всіма громадянами України, але водночас вважаємо за необхідне поважати міжнародні зобов'язання, взяті Україною, щодо забезпечення права на освіту рідною мовою для осіб, що належать до румунської меншини", - сказав Навал.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 28 вересня 2017 року набув чинності закон "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома або більше мовами. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською в окремих класах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Водночас проти імплементації певних положень закону, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, виступили Угорщина й Румунія.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав закон на розгляд Венеціанської комісії.

8 грудня 2017 року Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо “мовної статті” закону "Про освіту". На думку Комісії, для виконання цієї статті закону в її нинішньому вигляді Україна має повною мірою використовувати гнучкість при ухваленні імплементаційного законодавства, продовжувати забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школі, на додаток до вивчення державної мови, та покращити якість викладання останньої. Висновок Венеціанської комісії не зобов'язує Україну вносити зміни до закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-