Одного з суддів, що засудили Януковича, покарали. І зовсім не за те, що ви подумали

Одного з суддів, що засудили Януковича, покарали. І зовсім не за те, що ви подумали

Аналітика
Укрінформ
До судді Костянтина Васалатія у Вищої ради правосуддя питання були давно. Та вирішили почекати, щоб не підкидати хмизу у вогонь процесу над Януковичем

Не минуло й трьох тижнів з дня оголошення вироку Януковичу, як Вища рада правосуддя покарала одного з членів суддівської колегії, що займалась справою екс-президента-втікача. 13 лютого суддю Оболонського районного суду міста Києва Костянтина Васалатія рада притягнула до дисциплінарної відповідальності та відсторонила від роботи на півроку. Також суддю зобов’язали пройти курси підвищення кваліфікації та скласти іспит. За заголовками у ЗМІ могло здатися, що Вища рада правосуддя покарала суддю за “огріхи”, яких той припустився в процесі над Януковичем. Проте чи насправді це так?

П’ять сторінок суддівських гріхів — далі нікуди!

У досить несподіваній для широкої громадськості ухвалі Вищої ради правосуддя зазначено, що суддя Васалатій вже неодноразово потрапляв у поле зору суддівських контролерів. У вересні 2017 року на нього вже подавали скаргу, звинувачуючи в порушенні процесуальних прав учасників процесу і затягуванні строків розгляду справ. «Суддя проводив судове засідання, допускаючи неввічливі, нетактовні та некоректні висловлювання на адресу позивача та її представника», — йдеться в рішенні ВРП.

Судді в процесі над Януковичем: Костянтин Васалатій (ліворуч), Владислав Девятко (по центру) і Максим Титов (праворуч)
Судді в процесі над Януковичем: Костянтин Васалатій (ліворуч), Владислав Девятко (по центру) і Максим Титов (праворуч)

Загалом, Костянтин Васалатій фігурує в кількох актах Вищої ради правосуддя — і усі вони стосуються або відкриття проти нього дисциплінарної справи, або про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Так 22 листопада 2017 року його притягли за те, що він в одному з судових процесів поводив себе зневажливо до учасників процесу. Зокрема, Васалатій проводив засідання російською мовою і дозволяв собі висловлювання, які не личать судді,. Суддя досить неввічливо звертався до літньої людини, інваліда зі словами: “Для тех, кто находится на другой планете: вопрос задайте, а не рассказывайте о своей личной жизни”.

Загалом, претензій до судді достатньо – остання ухвала займає 7 сторінок, 5 з яких – лише перелік порушень Васалатія, які він допустив під час розгляду лише однієї справи. За що йому винесли “дисциплінарне стягнення у вигляді попередження”.

Наскільки ж серйозне покарання винесли судді Васалатію зараз? “Взагалі найсуворіше дисциплінарне стягнення з судді – це внесення подання про його звільнення, а відсторонення – фактично друге за суровістю. І зобов’язання пройти курси підвищення кваліфікації – одна з складових цього покарання. Тобто, суддю відсторонюють, направляють до Школи суддів, а після завершення навчання суддя зобов’язаний пройти кваліфікаційне оцінювання. Якщо не пройде, його можуть і звільнити”, – пояснив в коментарі Укрінформу Роман Куйбіда, експерт групи “Судова реформа” Реанімаційного пакету реформ.

Роман Куйбіда
Роман Куйбіда

А вирок Януковичу – тут ні до чого

Суддя Васалатій долучився до процесу над Януковичем 21 квітня 2017 року – відтоді як звільнився суддя Дмитро Камбулов. При тому що сам процес розпочався 4 березня 2017 року, а суддя в процес призначається автоматизованою системою розподілу справ. Це одне з підтверджень тому, що Васалатія покарали не за ведення процесу над Януковичем, а за інші порушення під час розгляду інших справ. Насамперед, громадяни Сергій Зуб та Микола Кательницький, які скаржились на Васалатія до Вищої ради правосуддя, ніяк не фігурували у процесі над Януковичем, а отже вони не могли подавати скарги на дії судді в тому процесі.

“Швидше за все, справа Януковича і справа про покарання одного із колегії суддів між собою ніяк не пов’язані. Хоча те, що Вища рада правосуддя притягнула Васалатія до відповідальності майже одразу після оголошення вироку Януковичу – теж не випадково. Питання його дисципліни та професійної етики могли б вирішити значно швидше, але вирішили, певно, дочекатися завершення розгляду важливої для країни справи президента-втікача. І вже тоді запустити механізм дисциплінарного стягнення, щоб, так би мовити, не підкидати хмизу в вогонь”, – пояснив Роман Куйбіда. З його думкою погоджується і адвокат Валентина Теличенко. “Не думаю, що дисциплінарна справа пов'язана зі справою Януковича. “Боковий” суддя (в колегії суддів є один головуючий і два “рядових”) у справі не відіграє головної ролі. Швидше за все, Вища рада правосуддя знайшла хиби в інших його справах”, - пояснила адвокат.

Олександр Карпенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-