Затриманих у Казахстані українських правозахисників депортували в Київ

Затриманих у Казахстані українських правозахисників депортували в Київ

Укрінформ
Двох спостерігачів Італійської федерації з прав людини, громадян України Людмилу Волошину і Валерія Явтушенка, депортували з Астани 15 лютого ранковим авіарейсом до Києва.

Влада Казахстану звинуватила їх у порушенні міграційного законодавства, повідомляє Радіо Азаттик.

Як зазначається в повідомленні, спостерігачів Італійської федерації з прав людини Людмилу Волошину і Валерія Явтушенка затримали в Астані в другій половині дня 14 лютого. Спочатку затримали Волошину - її колеги повідомили, що невідомі, які назвалися співробітниками міграційної поліції, забрали спостерігача з номера в столичному готелі і «відвезли в невідомому напрямку». Зв'язок з нею після цього обірвався.

Пізніше стало відомо про затримання ще одного спостерігача федерації, Валерія Явтушенка. Поліція зупинила автомобіль адвоката Толегена Шаїкова, в якому знаходився Явтушенко, і «іменем закону» наказала, щоб спостерігач проїхав у відділення поліції.

«Патрульні поліцейські відвезли його в міграційну поліцію, хоча він не був затриманий, а у них не було права змушувати його виходити з машини. Вони не сказали, який закон він порушив», - сказав Шаїков Азаттик.

Увечері 14 лютого репортер видання прибула до будинку міграційної поліції Астани, куди, за повідомленнями, доставили українців. Консул посольства України Іван Алмаші, який дізнався про затримання громадян України і приїхав у поліцейське відділення, стукав у двері, проте йому ніхто не відкрив. У будинку, як було видно через вікна, в цей час знаходилися мігранти з Узбекистану.

Ближче до першої години ночі Валерія Явтушенка разом з іншими мігрантами, які знаходилися у відділенні, вивели на вулицю і, ймовірно, відвезли в суд.

«Консульську посадову особу не допустили до нашого громадянина. Це кричущий факт порушення Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Ми підготуємо спеціальну ноту через те, що нам не дали можливості зустрітися з громадянами України», - сказав Алмаші виданню.

Читайте також: МЗС підтверджує затримання у Казахстані двох українських правозахисників

Як йдеться в повідомленні, Алмаші поїхав з відділення поліції в міжрайонний адміністративний суд Астани, там співробітники сказали йому, що слухання у справі українських громадян не було.

Поліція Астани в коментарі місцевому сайту Nur.kz повідомила, що громадянка України Людмила Волошина, яка прибула в Казахстан з приватним візитом, «здійснювала діяльність, що не відповідає меті в'їзду» і порушила вимоги статті 517 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення іноземцем або особою без громадянства законодавства Республіки Казахстан у сфері міграції населення).

Як повідомляє видання, в ніч на п'ятницю адміністративний суд Астани ухвалив постанови про вислання Людмили Волошиної та Валерія Явтушенка з країни. У тексті постанов йдеться, що громадяни України прибули на територію Казахстану «з метою ділового візиту», тоді як, за даними Єдиної інформаційної системи «Беркут», їх метою зазначена «приватна» поїздка. «Будь-яких документів, що підтверджують про прибуття до Республіки Казахстан для здійснення діяльності місії з прав людини Явтушенко В. уповноваженому органу не надавав, що і не заперечувалося ним у суді», - йдеться в тексті постанови, ухваленої суддею Куралай Архабаєвою.

Читайте також: Поліція Астани пояснила затримання української правозахисниці

Представник Італійської федерації з прав людини в Польщі Максим Ситников повідомив Азаттик, що Волошина і Явтушенко мали 15 лютого зустрітися з колишнім головою Актауського міського суду Маліком Кенжалієвим, який заявив про те, що піддався переслідуванню після виправдувального вироку у справі місцевої жительки Айгуль Акбердієвої, обвинуваченої у «закликах до захоплення влади» (це рішення ухвалив інший суддя), а також з представниками посольств країн Заходу. Явтушенко і Волошина, які прибули в Казахстан на початку лютого, за словами Максима Ситникова, планували вилетіти з Астани найближчої суботи.

Як повідомляв Укрінформ, правозахисниця, волонтер Італійської федерації з прав людини Наталія Панченко 14 лютого заявила про затримання в столиці Казахстану Астані двох українських правозахисників - Людмили Волошиної та Валерія Явтушенка.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-