За борг понад 340 гривень українцям відмовлятимуть у субсидії

За борг понад 340 гривень українцям відмовлятимуть у субсидії

Укрінформ
Органи соцзахисту відмовлятимуть у призначенні субсидій на наступний рік за наявності заборгованості за опалювальний період понад 340 грн і терміном більше одного місяця.

Про це під час наради у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ щодо монетизації субсидій заявив директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми передбачили певну систему контролю за сплатою громадянами житлово-комунальних послуг. Як відомо, субсидії призначаються до кінця опалювального періоду. Тобто термін дії субсидій, які наразі призначені, - до 30 квітня 2019 року. У травні при зверненні громадян за оформленням субсидій на наступний рік, або при визначенні права на одержання субсидій в автоматичному режимі, коли не потрібно окремо звертатися, органи соцзахисту населення будуть отримувати дані від надавачів послуг про наявність простроченої заборгованості", - сказав він.

Він додав, що якщо сума простроченої заборгованості становитиме більше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, наразі це 340 гривень, і термін прострочення буде понад один місяць, то житлова субсидія не призначатиметься.

Також у Мінсоцполітики розглядають можливість запровадження комбінованого механізму щодо контролю за сплатою комунальних послуг, коли отримувачі субсидій, які вчасно оплачуватимуть комунальні послуги, отримуватимуть субсидії в готівковій формі, а боржників переводитимуть на грошову безготівкову форму отримання субсидій.

"Тобто держава через Ощадбанк "допомагатиме" таким громадянам дисципліновано підходити до питання оплати своїх зобов'язань перед надавачами послуг", - пояснив Музиченко

Як повідомлялося, з березня в Україні запрацюють два паралельних механізми монетизації субсидій, які передбачатимуть і перерахування коштів на рахунок споживача, і виплату готівкових коштів. Міністерство соціальної політики перераховуватиме кошти у державний Ощадбанк. Кожен отримувач матиме свій обліковий запис, кошти з нього перераховуватимуться на оплату послуг. Залишки коштів домогосподарства зможуть отримати готівкою за підсумками опалювального року.

Читайте також: Зубко розповів, коли і де українцям видадуть субсидії за лютий

З ініціативи Президента був напрацьований альтернативний механізм, який передбачає виплату грошових коштів одержувачам. Ці кошти почнуть виплачувати у березні. Будуть перераховані кошти за лютий. І в березні люди мають оплатити послуги за лютий. У березні будуть працювати два механізми. Нові господарства отримуватимуть кошти через Ощадбанк. Механізм, який запрацює з березня, буде поширюватися на ті господарства, які отримали субсидії на поточний опалювальний період - це понад 3,7 млн домогосподарств, 70% - пенсіонери. Уряд на засіданні 5 лютого ухвалив рішення про запуск у березні цього року програми монетизації субсидій, яка дасть змогу українцям отримати "живі гроші" на оплату комунальних послуг. Паралельно діятиме друга програма монетизації, по якій субсидіанти зможуть отримати виплати готівкою за невикористані послуги наприкінці опалювального сезону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-