МОЗ закликає українців не вигадувати симптоми для виклику

МОЗ закликає українців не вигадувати симптоми для виклику "швидкої"

Укрінформ
МОЗ закликає українські ЗМІ не публікувати статті з дезінформацією, зокрема, що стосується порядку виклику екстреної або швидкої медичної допомоги.
Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

“Звертаємось до керівництва всіх засобів масової інформації з закликом не допускати дезінформації в сфері охорони здоров’я, оскільки така брехня ставить під загрозу життя і здоров’я людей”, - йдеться у повідомленні.

У МОЗ наводять приклад публікацій у кременчуцькій газеті ”Avтограф”.

“Як брехати про свій стан здоров'я, вчать на сторінках кременчуцької газети ”AVтограф”. В статті під назвою "Як добитися приїзду "швидкої" за 24 січня читачам розповідають, що у разі грипу необхідно вигадувати симптоми важкого захворювання (яких насправді немає), щоби пацієнта госпіталізували у лікарню та оглянули. Пояснюємо, чому, крім того, що такі дії аморальні, вони ще можуть загрожувати життю людей”, - наголошують у міністерстві.

У МОЗ вважають публікацію матеріалів, які вчать брехати про стан здоров’я, неприпустимими та такими, що не мають жодного виправдання.

“Брехня про відсутні симптоми несе велику суспільну шкоду: по-перше, це позбавляє допомоги тих, хто її насправді потребує, по-друге, така поведінка фактично “краде” гроші платників податків, які використовуються на непрофільні виклики бригад екстреної медичної допомоги”, - наголосили у відомстві.

Зазначається, що пацієнти з вигаданими симптомами фактично позбавляють необхідної допомоги людей, які насправді цього потребують, для яких це може бути питанням життя та смерті.

“За час, що екстрена медична допомога витрачає на госпіталізацію людини із вигаданими симптомами, яка насправді не потребує екстреної допомоги або негайної реанімації, ця бригада екстреної медичної допомоги не може виїхати та допомогти людині зі справжніми симптомами, як то ознаки інфаркту або інсульту. Аналогічно дивно звучать поради авторів газети “AVтограф” щодо "погратися" вигаданими симптомами, коли пацієнта оглядатиме лікар в приймальному відділенні лікарні”, - зазначили у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора зазначив, що у Києві досить часто викликають швидку допомогу без суттєвих на те причин. Він нагадав, що екстрені виклики — це надзвичайні виклики, зокрема, на ДТП, виробничі, спортивні інциденти, втрати свідомості на вулиці.

Вершигора підкреслив, що при високій температурі, зокрема, й у дітей, слід звертатися до сімейного лікаря, який вирішить, чим лікуватися, чи треба йти до поліклініки тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-