Активіст Михайлик побоюється підміни речових доказів під час розслідування

Активіст Михайлик побоюється підміни речових доказів під час розслідування

Ексклюзив
Укрінформ
Одеський активіст Олег Михайлик, на якого восени 2018 року було вчинено замах, побоюється підміни речових доказів, а тому чекає експертизи кулі німецькими судмедекспертами.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу в ФРН.

«Вилучення кулі було проведено в Німеччині, тому що ті дії, які спостерігалися з боку Нацполіціі, викликали великі сумніви, що куля не загубиться або не буде підмінена на догоду слідству», - пояснив Михайлик те, чому операція була проведена в Мюнхені.

Там також розташовується і один із найкращих інститутів судово-медичної експертизи, де вилучена 11 січня куля зараз і зберігається. Експертиза, проведена за межами України, швидше за все не буде визнана в українському суді, але Михайлик сподівається, що початкова експертиза з докладним описом кулі хоч якоюсь мірою гарантуватиме те, що її неможливо буде підмінити після повернення. На швидкому поверненні речового доказу в Україну наполягає ГПУ.

Активіст заявив, що поліція і Генпрокуратура України «фактично саботували» підготовку документів на законну процедуру і лише під тиском резонансу цієї справи поліція в останню мить звернулася по каналах Інтерполу в компетентні органи ФРН для оперативного інформування німецьких правоохоронців про необхідність збереження речових доказів.

Також навмисне, переконаний Михайлик, затягувалася ситуація з передаванням пакету супровідних документів з боку ГПУ і МВС, через що операція була проведена на два дні пізніше запланованого терміну.

«Побачивши дії української поліції, я не вірю, що вони колись знайдуть замовника і не спробують зробити й далі винними цих грузин», - стверджує Михайлик. Він переконаний, що замовлення було вбити його, а не налякати, і зроблено все було досить професійно, куля пройшла за 5-6 мм від серця. Операція виявилася значно складнішою, ніж передбачалося спочатку, пораненому довелося провести в лікарні більше часу.

Наразі Михайлик все ще знаходиться в ФРН, де не тільки перебуває під наглядом лікарів, а й проводить зустрічі з рядом німецьких політиків і громадських діячів.

Що стосується планів після повернення в Україну, активіст, на якого замах вчиняли і раніше, в грудні 2013 року, розбивши кастетом обличчя, зазначив, що «кидати все це» він не має наміру.

Читайте також: Активіста Михайлика виписали з німецької клініки

Як повідомляв Укрінформ, одеського активіста Олега Михайлика 19 січня виписали з лікарні в німецькому Мюнхені, де йому 11 січня провели операцію з вилучення кулі після замаху. Мюнхенський інститут кримінальних експертиз, за ​​словами Михайлика, готовий провести експертизу кулі відразу ж після її вилучення.

Замах на вбивство громадського діяча Олега Михайлика було вчинено у вересні 2018 року в Одесі біля його будинку. Досі триває досудове розслідування кримінальної справи. Одного з трьох підозрюваних поліція звільнила з-під варти.

За версією слідства, 22 вересня близько 21:00 на вул. Осипова в Одесі троє підозрюваних іноземців, діючи за попередньою змовою, вчинили замах на умисне вбивство громадського діяча. Будучи впевненими, що чоловік убитий, підозрювані втекли з місця злочину.

На думку Михайлика, троє громадян Грузії, яких заарештували за підозрою у вчиненні нападу, можуть бути до нього непричетними, а замовник може бути пов'язаний з міською владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-