МОЗ звинуватив Ляшка у розповсюдженні фейків про щеплення від кору

МОЗ звинуватив Ляшка у розповсюдженні фейків про щеплення від кору

Укрінформ
У МОЗ заявляють, що лідер Радикальної партії народний депутат Олег Ляшко маніпулює інформацією щодо вакцинації проти кору.

Про це повідомляється на сайті відомства.

“Народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у Facebook розмістив відео, на якому йому роблять щеплення проти кору, і написав, що вакцин немає. Лідер Радикальної партії брудно маніпулює інформацією і, звинувачуючи всіх навколо у брехні і вбивствах, сам ставить під загрозу питання національної безпеки - вакцинацію. В умовах епідемії кору це неприпустимо і аморально”, - йдеться у повідомленні.

У МОЗ також спростували заяву Ляшка, що Україна не забезпечена вакцинами проти кору. Зокрема, Ляшко написав таке: “Шукали вакцину по всій країні. Підняли на вуха кількох головних лікарів, головного інфекціоніста МОЗ та ще багатьох знайомих. Вакцини ніде немає”.

У МОЗ України не існує посади головного інфекціоніста, підкреслють у міністерстві. Цю посаду ліквідували ще у липні 2017 року. Вакцини треба шукати не у головних лікарів чи інфекціоністів, а у комунальних закладах охорони здоров’я первинної ланки. Саме за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна вакцинуватися у кабінеті щеплень, підкреслили у МОЗ.

Там поінформували, що станом на 24 січня у країні наявні понад 1 143 000 доз вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи).

“У Чернігівській області, де перебував народний депутат, в амбулаторних медзакладах є 22 866 доз вакцини, у м. Прилуки - 830 доз. Прямий обов’язок і відповідальність обласного департаменту охорони здоров’я - забезпечити правильний розподіл вакцин між закладами охорони здоров’я в області, щоби вакцини були в усіх кабінетах щеплення - у кожному селі, селищі і місті області”, - зазначили у МОЗ.

Наголошується, що йдеться про комунальні заклади охорони здоров’я.

“Якщо народний депутат намагався знайти вакцину у приватних клініках, то тим більше дивними видаються звинувачення на адресу МОЗ України, оскільки забезпечення вакцинами приватних медичних закладів - відповідальність не міністерства, а керівництва таких закладів”, - йдеться у повідомленні.

“Через 4 години знайшли “по блату” кілька ампул” - це твердження депутата у МОЗ також назвали фейком. Факт - вакцини не надаються “по блату”, “для своїх” чи за домовленостями. Вакцинуватися за календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Так само вакцинуватися можуть люди, які контактували з хворим на кір. Ці процедури є абсолютно чіткими і прозорими, підкреслюють у МОЗ.

Зазначається, що вакцинація проти кору є плановим заходом.

“У випадках контактування з хворим на кір щеплення, за рекомендацією лікаря, може проводитись екстрено. Екстрено - означає протягом 72 годин після контакту. Народний депутат заявляє, що йому зробили щеплення “о 12 ночі”. Це грубе порушення норм та вимог роботи працівників медзакладу, адже наразі не зрозуміло, на яких підставах працівники у позаробочий час здійснювали вакцинацію, чи були це працівники кабінету щеплень і чи був пацієнт належно оглянутий сімейним лікарем чи терапевтом тощо. МОЗ України з’ясовує ці обставини”, - запевнили у відомстві.

“Вакцини немає або неякісна!” - також фейк. Тут можна відповісти улюбленим словом самого народного депутата - “Брехня!”. Всі вакцини проти кору, закуплені за кошти Держбюджету Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), якісні та безпечні. Якість вакцин підтверджена прекваліфікацією ВООЗ і масштабним досвідом використання у різних країнах світу. В Україні проти кору є вакцини, придбані за державний кошт, від двох виробників: PRIORIX GSK (Бельгія) і M M R II Merck (США). То якою ж вакциною вакцинували Олега Ляшка, якщо її “немає або неякісна”?”, - заявили у МОЗ.

Там також спростували й інформацію щодо смертей сімох киян.

“За 4 тижні цього року на кір захворіли 11 757 людей по усій Україні, померли 6. У Києві - 901 випадок кору, у Київській області - 552, і жодна людина не померла від кору - ні в Києві, ні в Київські області. У 2018 році кір забрав 16 життів, 1 з них - з Київської області, киян серед них не було”, - заявили у МОЗ. І назвали аморальним підтасовування кількості смертей, зумисне залякування громадян і підривання довіри до вакцинації та до держави.

Читайте також: МОЗ не оголошуватиме епідемію кору — Супрун

У відомстві вважають, що фейки щодо вакцинації проти кору в Україні, які поширює Ляшко, подібні до дій російських антивакцинальних тролів.

“Така поведінка нагадує роботу російських тролів, які використовують підрив довіри до вакцинації як один із інструментів гібридної агресії. Нагадаємо, дослідники Університету Джона Гопкінса (США) проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 і 2017 роками і виявили, що з акаунтів російських тролів, які намагалися вплинути на вибори в США, також писали і про вакцини. Ці акаунти розповсюджували як твердження на підтримку вакцин, так і відверто антивакцинаторські твіти, чим штучно розпалювали дискусію та провокували сумніви у доведеній ефективності щеплень”, - заявили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-