Лише третина регіональних медіа мають SMM-менеджерів — Фонд розвитку ЗМІ

Лише третина регіональних медіа мають SMM-менеджерів — Фонд розвитку ЗМІ

Укрінформ
В Україні лише 33% незалежних регіональних медіа мають SMM-менеджерів для поширення власного контенту в соціальних мережах.

Про це йдеться в дослідженні потреб і проблем незалежних регіональних медіа в Україні, представленому Фондом розвитку ЗМІ (Media Development Foundation) під час прес-конференції в Укрінформі.

Прес-конференція щодо роботи програми Media Manager Academy в Укрінформі / Фото: Ільєнко Юрій, Укрінформ

“Здебільшого керівництво медіа вирішує на власний розсуд, які соцмережі використовуватиме видання, не спираючись при цьому на аналіз аудиторії мережі та її привабливість. Разом з тим лише 33% незалежних регіональних медіа мають SMM-менеджерів, причому брендує свій контент у соцмережах 71% місцевих ЗМІ, а 62% готують його спеціально під певні платформи”, - йдеться в дослідженні.

Згідно з його результатами, всі незалежні регіональні медіа використовують цифрові платформи, переважно, соціальні мережі як основні способи комунікації з аудиторією та вивчення її запитів.

Так, у Фонді розвитку ЗМІ зазначають, що Facebook із такою метою використовують 100% регіональних медіа, YouTube і Tеlеgram — по 63%, Twitter — 50%, Google News — 46%, RSS-стрічкою користують 42%, по 17% респондентів є активними у Vider та ВКонтакте, і лише 4% регіональних ЗМІ мають свої представництва в Instagram.

“Враховуючи обмежені ресурси та кадрові проблеми (92% медіа не можуть заповнити ключові позиції), рішення щодо роботи з соціальними платформами сильно впливають на медіа. Тим не менше, 62% медіа витрачають знані ресурси і час на соцмережі, навіть якщо генерують для них помірний або невеликий обсяг трафіку”, - зазначається у дослідженні.

Водночас у звіті акцентується на тому, що лише 12% медіа мають детальний опис їхньої аудиторії.

“Медіа добре навчилися моніторити трафік, який у них є, тобто хто до них приходить, які вікові групи, зайнятість, поділ за статтю, географію. Але незначна частина медіа — це лише 12% — ставлять собі цілі щодо аудиторії, з якою хочуть працювати, тобто яким є портрет їхньої аудиторії”, - пояснила автор дослідження, експерт із досліджень Media Development Foundation Євгенія Олійник.

При цьому 21% медіа використовують деякі демографічні показники, наприклад, стать і професію, а в 67% визначення аудиторії засноване на узагальнених формулюваннях (місцеве населення міста і регіону).

Читайте також: Хто і чому поспішає стати спостерігачами на виборах?

Респондентами дослідження стали 24 незалежних регіональних медіа (18 із 24 областей України). При цьому незалежність медіа визначалась як відсутність впливу на редакційну політику та відсутність передвиборчого немаркованого контенту (”джинси”). Олайн-опитування та інтерв'ю проводилися протягом вересня-жовтня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-