Били, не давали їсти: Павло Гриб розповів, як ФСБ викрала його в Гомелі

Били, не давали їсти: Павло Гриб розповів, як ФСБ викрала його в Гомелі

Укрінформ
Співробітники ФСБ викрали громадянина України Павла Гриба на території Білорусі, катували його, знімаючи процес на відео.

Про це сам Гриб розповів у ході судового засідання, пише «Новая газета».

«Моє затримання було не 25 серпня, а 24-го, і не в Ярцеві, а в Гомелі, в Білорусі. Я був викрадений співробітниками ФСБ. Незнайомі люди закинули мене в мікроавтобус і вивезли через кордон», - розповів Гриб.

За його словами, це сталося відразу після зустрічі в Гомелі з росіянкою Тетяною Єршовою, з якою він познайомився у соціальних мережах і домовився про зустріч. «Після розмови я пішов на автовокзал, щоб повернутися до України, однак мене зустріли невідомі люди. Їх було п'ятеро. Виглядали як звичайні люди - джинси, чорні куртки. Мені на голову натягли капюшон, затягнули в мікроавтобус і вивезли в ліс. Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру; забрали документи і зворотний квиток», - пояснив український політв'язень.

За його словами, катування було продовжено в «якомусь спортивному залі». «Пам'ятаю, там була шведська стінка. Мені погрожували повісити на ній догори ногами. До рук прив'язали гирі. В туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти. А вже потім - до слідчого. Той прямо сказав: «Або ти визнаєш все, або залишаєшся ще тут», - згадує Гриб.

Водночас він спростував заяви оперативників російського карного розшуку, які показали на допиті по відеозв'язку, що вони затримали Гриба в російському містечку Ярцевому.

Читайте також: Павлу Грибу у суд викликали "швидку"

«Мене ці люди не затримували, я їх не знаю. До Ярцевого я не приїжджав», - сказав українець, додавши, що своїх викрадачів запам'ятав і може впізнати.

Російська сторона його слова спростовує. Допит Тетяни Єршової, яку, за версією слідства, Гриб намовляв здійснити теракт, і її матері відбувався у закритому режимі.

За словами адвоката Марини Дубровіної, на першому допиті Єршова «говорила, що показання за неї писав слідчий, вона тільки підписувала». «Мені вона пояснила це так: «Слідчий говорив, що якщо я хочу допомогти Паші, то повинна підписати ці свідчення». Дівчинці 17 років, її ніколи раніше не допитували. Я думаю, вони вводили в оману і Тетяну, і Пашу. На останньому допиті Таня спочатку тільки плакала. Чітко вона нічого не могла сказати, її часто заспокоювали - слухання переривалося чотири рази, щоб Тетяна заспокоїлася. Потім, коли в черговий раз на неї натиснули, вона вийшла і просто сказала, що підтверджує всі свідчення, зачитані прокурором. Ті самі, які їй давав підписувати слідчий», - розповіла Дубровіна.

Як відомо, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався у соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він перебуває в слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

23 липня 2018-го суд зупинив розгляд справи Гриба після того, як з'ясувалося, що обвинувачення ґрунтувалися на статті Кримінального кодексу, якої не було під час інкримінованого злочину. Прокуратура повернула справу до суду в жовтні після виправлення того, що російські ЗМІ назвали "процесуальною помилкою".

7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив ще на 6 місяців утримання під вартою для Павла Гриба.

9 листопада стало відомо, що Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру російському слідчому, який висунув незаконне обвинувачення Павлу Грибу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-