Чеські підприємці через надлишок робочих місць лобіюють збільшення вдвічі квоти для українців

Чеські підприємці через надлишок робочих місць лобіюють збільшення вдвічі квоти для українців

Укрінформ
Наступного тижня в Україну приїде міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек, і одним із питань, які обговорюватимуться під час візиту, буде ініціатива щодо збільшення вдвічі квот для українських працівників у Чехії.

Про це пише Радіо Свобода.

Як зазначається, чеська економіка потребує близько 300 тисяч нових робочих рук, безробіття в країні на рекордно низькому рівні – менше від 2%, тож іншого виходу, ніж залучати працівників з-за кордону, чеські підприємці не бачать.

"Вони вже впродовж довгого часу лобіюють, щоб уряд Андрея Бабіша збільшив квоти в програмі для працівників з України із 19 600 до 40 000. Ця програма існує вже майже 2 роки, і згідно з нею чеські фірми, які потребують робочих рук з України, можуть отримати українського робітника напряму, вилучивши з процесу пошуку посередників", - йдеться у публікації.

Водночас, проти цієї програми виступають чеські профспілки, які говорять, що підприємці мали б підняти зарплати місцевим та збільшити додану вартість своєї фірми, щоб не завозити дешеву робочу силу.

У цьому зв'язку посол України в Чехії Євген Перебийніс наголосив, що масовий виїзд українців на роботу за кордон він вітати не може, однак поки зберігатиметься різниця в рівні життя між Україною і Чехією, ця проблема існуватиме.

Читайте також: Українські заробітчани в Чехії перевели на Батьківщину третину від заробленого іноземцями

«Я думаю, що одним з рішень є інвестування чеських підприємств в Україні, та перенесення ними свого виробництва в Україну. І якби вони платили українцям в Україні зарплату, співмірну з тим, що вони платять їм у Чехії, то ні в кого б не було особливого бажання виїжджати з України. Ми про це давно вже говоримо з чеськими підприємцями, і деякі з них до нас дослуховуються, створюючи свої виробничі потужності в Україні», – говорить посол України.

За його словами, чеські інвестори традиційно працюють не лише у західних областях України, а й у центрі і на сході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-