Українцям обіцяють перерахунок газових платіжок за січень

Українцям обіцяють перерахунок газових платіжок за січень

Укрінформ
У Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявили, що нові платіжки за газ, які отримали українці в січні, обраховані законно, але будуть перераховані.

Про це в ефірі Громадського повідомив голова Громадської ради НКРЕКП Василь Котко.

«У сьогоднішній ситуації, все, що виставлено облгазами, - воно, так би мовити, законне. Це законна ціна на газ, законні норми споживання, які тепер суд підтвердив. Це абсолютно законні платіжки, і споживачам треба, на мій погляд, за цими платіжками платити», - сказав Котко.

Водночас, за його словами, після узгодження Кабінетом міністрів норм споживання газу, споживачам, які переплатили, кошти мають повернути.

Читайте також: «Київтеплоенерго» отримало ліцензію на постачання електроенергії

«Як ця ситуація буде вирішуватись? Далі Кабінет міністрів повинен затвердити норми споживання більш-менш нормальні… і тоді облгази змушені будуть і зроблять перерахунок платіжок… Якщо була переплата, то в такому разі споживачам ці кошти мають повернути», - додав Котко.

Як повідомлялося, у понеділок НАК "Нафтогаз України" закликав споживачів скаржитися на завищені норми споживання газу на гарячу урядову лінію і до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. У НАК заявили, що Міненерговугілля уже підготувало проект нової постанови, однак норми споживання у ній все одно вищі.

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів №203 від 23 березня 2016 року "Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників". Рішення було підтримане також постановою Верховного Суду. У результаті чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року №619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляються за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас - 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-