Денісова просить комітет РЄ проти катувань допомогти політв'язню Грибу

Денісова просить комітет РЄ проти катувань допомогти політв'язню Грибу

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова занепокоєна грубим порушенням прав і свобод українського політв’язня Павла Гриба і просить президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням Миколу Гнатовського втрутитись у ситуацію.

Про це вона написала у Facebook.

"Занепокоєна грубим порушенням прав і свобод громадянина України Павла Гриба, який утримується у ростовському СІЗО.У 20-річного Павла діагностовано низку серйозних захворювань, і він потребує термінової медичної допомоги", - написала Денісова.

Вона додала, що, зі слів хлопця, до нього застосовувалося фізичне насильство. Співробітники правоохоронних органів РФ побили його ще під час затримання, вимагали визнання вини. Знущання над Павлом продовжувалося також під час конвоювання до СІЗО Ростова-на-Дону.

"Звертаюся до Миколи Гнатовського, президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, та прошу його втрутитися у ситуацію з українським політв’язнем Павлом Грибом", - поінформувала Денісова.

Читайте також: Павло Гриб заявив про підміну в суді ключового свідка

Як відомо, Павло Гриб обвинувачується в нібито підбурюванні до теракту знайомої жительки Кубані. Подруга ключового свідка Тетяни Єршової раніше частково відмовилася від своїх свідчень і заявила суду, що Гриб і Єршова не обговорювали плани теракту.

Гриб переконаний у тому, що в червні - серпні 2017 року від імені Тетяни Єршової з ним спілкувалися російські силовики. "Мене вирішили виманити <...>. З акаунта Єршової написали, що співробітники ФСБ дозволять їй виїхати за кордон після зустрічі зі мною в Гомелі, від її імені вимагали мої фото. Це була оперативна легенда, як пізніше я зрозумів. Я переконаний, що справжня Єршова не була на зустрічі в Гомелі і в суді. Все це робилося (силовиками), щоб розправитися зі мною, позбавивши волі й медичної допомоги в СІЗО", - заявив підсудний.

"Провину не визнавав і не визнаю ніколи!" - резюмував він.

На засіданні 18 січня були присутні два представники ЗМІ, включаючи кореспондента "Кавказского Узла", мати Павла Гриба, представник генерального консульства України в Ростові-на-Дону і один місцевий житель.

24-25 січня 2019 року відбудуться наступні судові засідання. Батько Павла Ігор Гриб напередодні зазначив, що син "дуже просить бути присутніми на них українських журналістів".

Як повідомлялося, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спілкувався в соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він знаходиться в слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому пред'явлено обвинувачення в тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-