На Прикарпатті відкопали унікальні документи УПА та шарж на Шухевича

На Прикарпатті відкопали унікальні документи УПА та шарж на Шухевича

Фото, відео
Укрінформ
В Івано-Франківській області, біля міста Рогатин, троє місцевих жителів знайшли у землі бідон з документами УПА, серед яких виявили, зокрема, шарж на головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Про це повідомляє Рогатинська міськрада.

«17 січня генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забіла відвідав Рогатин з важливою місією - прийняти історичні матеріали, знайдені трьома рогатинцями у лісі між селами Руда та Воронів. Володимир Дзера, Василь і Тарас Веркальці зізнаються, що натрапили на них випадково і дуже здивувалися, адже перед ними унікальна річ, яка може доповнити нашу історію новими цінними фактами. Побіжний огляд знайденого дозволяє стверджувати, що матеріали містять дані про діяльність УПА на теренах Львівської, Тернопільської областей та Закерзоння. Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині. Серед давніх артефактів виявлено унікальний шарж головнокомандувача, імовірно, виконаний чорнилом. Низку документів радянського зразка, трофеї, до прикладу, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки. Крім того, фінансова звітність та касова документація», - йдеться в повідомленні.

На Прикарпатті відкопали унікальні документи УПА та шарж на Шухевича / http://rohatyncity.if.ua

За інформацією, повстанський бідон був закопаний у землі на глибині 15-20 см.

Читайте також: В'ятрович: Політика національної пам'яті на державному рівні — це тимчасові ліки

Роман Шухевич - український політичний і державний діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Командир з боку українців українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942). Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950), Герой України з удостоєнням ордена Держави.

У 1946-47 роках у селі Княгиничі Рогатинського району діяв підпільний штаб командира УПА Шухевича. Зараз у цій будівлі засновано музей Романа Шухевича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-