Посол в Австрії: Треба не дати ситуації навколо журналіста Вершютца стати проблемою

Посол в Австрії: Треба не дати ситуації навколо журналіста Вершютца стати проблемою

Укрінформ
В МЗС Австрії й України погоджуються з тим, що відмова в акредитації австрійського журналіста Крістіана Вершютца для роботи в зоні ООС на Донбасі не має негативно впливати на двосторонні відносини.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив Надзвичайний та Повноважний посол України в Австрії Олександр Щерба, коментуючи свою зустріч у вівторок у генеральному секретаріаті МЗС Австрії з цього приводу.

"Генеральний секретар МЗС Австрії відверто сказав про стурбованість свого уряду. Я зробив те саме - з боку України. Ми погодилися, що особливо важливо не дати ситуації навколо Крістіана Вершютца стати проблемою, яка обтяжить двосторонні відносини. Поки що кожна сторона має власне уявлення щодо шляхів вирішення проблеми. Дипломатія тут ще не сказала свого останнього слова. Працюємо", - заявив посол.

Напередодні "Австрійське агентство преси" (АРА) повідомило, що кореспондент австрійського суспільного телерадіомовника ORF Крістіан Вершютц, якому на початку грудня 2018 року було відмовлено в акредитації для роботи в зоні проведення ООС на Сході України, подав 31 грудня 2018-го нову заявку на отримання акредитації - для себе та ще двох своїх співробітників.

Згідно з АРА у відповідь на запит щодо причин відмови в командуванні ООС повідомили агентству, що ця інформація належить до службової таємниці. Водночас, наводиться особиста думка речниці СБУ, яка заявила, що публікації кореспондента ORF Вершютца були спрямовані проти України і що вона його вважає "проросійським пропагандистом" .

Як повідомляв Укрінформ, кореспондент ORF на Балканах і в Україні Крістіан Вершютц знайшов себе у списку "Посіпака – агент Кремля" - OSINT проекту українського аналітичного центру "Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння". В дописі, зокрема, наводяться приклади тенденційності у висвітленні Вершютцем подій в Україні та підігрування кремлівській пропаганді.

Читайте також: Посол прокоментував появу австрійського журналіста в списку "посіпак Кремля"

Вершютц написав наприкінці грудня листа своєму керівництву та уряду Австрії із скаргою на переслідування журналістів в Україні.

Ця ситуація отримала реакцію з боку міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайссль, яка розкритикувала медійну політику України, звинувативши Київ у нерозумінні значення свободи ЗМІ, та заявила про "зростаюче обмеження свободи преси в Україні".

У відповідь наці звинувачення віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Клипмуш-Цинцадзе нагадала про українських журналістів, які наразі перебувають у полоні та у в’язницях РФ і долею яких австрійський міністр не переймалася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-