Затриманого в Ірані українського моряка Андрія Новічкова звільнили

Затриманого в Ірані українського моряка Андрія Новічкова звільнили

Укрінформ
В Ірані звільнили українського моряка Андрія Новічкова, затриманого за підозрою в убивстві.

Про це у Facebook повідомив Петро Порошенко.

"Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані. Вітаю одеситів з поверненням нашого земляка!" - наголосив Президент.

Він додав, що було приємно втішити цією звісткою бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на звільнення онука. "Особисто подякував їй за стійку позицію та віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ – привести свій артеріальний тиск у норму і вже за кілька днів бути готовою обійняти свою рідну людину. Це, мабуть, найщасливіше Різдво в житті хлопця та його родини", - зазначив Президент.

Читайте також: Справа моряка Новічкова: посол в Ірані висловлює обережний оптимізм

Як повідомляв Укрінформ, одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання у Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку українського моряка Андрія Новічкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-