Україна відійшла від Росії і в релігійній сфері – австрійські ЗМІ

Україна відійшла від Росії і в релігійній сфері – австрійські ЗМІ

Укрінформ
Передача Вселенським патріархом Варфоломієм Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України є історичною подією для України, яка через 27 років після здобуття незалежності відходить від Москви і в релігійній сфері.

Про це пише католицьке інформагентство Австрії Kathpress.

"Незважаючи на різкі протести з боку Москви, історичний факт для України: Вселенський Патріарх Константинополя офіційно визнав нову Православну церкву східноєвропейської країни та надав їй повну автономію (автокефалію). Почесний голова світового православ'я підписав відповідний указ у суботу в Стамбулі… Через 27 років після здобуття незалежності Україна відходить від Москви і в релігійній сфері. Українська Церква офіційно стає рівною з усіма іншими існуючими 14 православними національними церквами", - йдеться у повідомленні.

Інформагентство відзначило і той факт, що у церемонії підписання Томосу у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі взяли участь, зокрема, Президент України Петро Порошенко та спікер парламенту Андрій Парубій.

Читайте також: Польські ЗМІ: автокефалія української церкви стала фактом

"Згідно з опитуваннями, більшість українців вважають створення незалежної православної національної церкви найважливішою національною подією 2018 року. Через анексію Росією українського півострову Крим у 2014 році та триваючі бої між підтримуваними Москвою та українськими солдатами на сході України, заклик до власної церкви ставав все голоснішим і голоснішим", - пише Kathpress.

Зазначається, що Російська православна церква намагалася перешкодити вищому церковно-правовому визнанню Константинополем нової Православної церкви України та зберегти верховну владу на цією країною. При цьому нагадується, що саме Київ вважається "колискою російського православ'я": "У 988 р. звідти почалася християнізація колишньої східнослов'янської імперії".

Як повідомлялося, сьогодні, 6 січня 2019 року у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулася церемонія передачі Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України. Вселенський патріарх Варфоломій передав Томос митрополиту Київському і Всієї України Епіфанію.

У соборі Святої Софії у Києві 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-