Польські ЗМІ: автокефалія української церкви стала фактом

Польські ЗМІ: автокефалія української церкви стала фактом

Укрінформ
Незалежність української православної церкви від Росії стала фактом.

Про це пишуть польські ЗМІ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Як зазначає видання Gazeta Wyborcza, підписуючи Томос, Вселенський патріарх Варфоломій дав українській православній церкві незалежність, роблячи її повністю незалежною від Москви.

Видання зауважує, що проти надання автокефалії українській церкві дуже рішуче виступала Російська православна церква, яка до сьогодні відігравала домінуючу роль у релігійному житті України. Адже УПЦ (МП) підпорядковано в Україні більшість парафій та монастирів. Часопис зазначає, що українська влада вимагає, аби “українська” церква Московського патріархату змінила назву на “російську”, визнаючи свою залежність від Росії, яка веде війну з Україною, окупувавши частину її території. Як звертається увага, патріарх РПЦ Кіріл у своєму листі до Константинопольського патріарха Варфоломія апелював, що слово “російська” у назві церкви принижує релігійну організацію в очах українців.

Як підкреслює Gazeta Wyborcza, після формального визнання незалежності слід очікувати на перехід “московського” майна в “українські” руки, що президент Росії Володимир Путін уже назвав “грабунком”. Видання звертає увагу, що згідно з українським законодавством церкви в Україні належать релігійним громадам, і лише вони вирішують, якому патріарху підпорядковуватися. Натомість монастирі є власністю держави, яку церква лише орендує.

“Незважаючи на це, “московські” ієрархи наголошують, що захищатимуть “своє” силою”, - констатує польський часопис.

Читайте також: Порошенко прийняв причастя у Храмі Святого Георгія Вселенського Патріархату

Польське видання також підкреслює, що автокефалія України “струсонула” світове православ’я. Зокрема у Москві кажуть, що тепер саме РПЦ є світовим центром православ’я, навколо якого повинні зосередитися всі інші церкви, відмовляючись підкорятися Вселенському патріархові. У цьому контексті польська газета зауважує, що на боці Москви стала і Польська автокефальна православна церква.

Польське агентство преси (РАР) звертає увагу, що в недільній урочистості передачі Україні Томоса, що було останнім етапом надання Українській церкві незалежності, брало участь керівництво України на чолі з Президентом Петром Порошенком.

Польське агентство наголошує, що Томос передано митрополиту Епіфанію в день Святої Вечері 6 січня.

РАР звертає увагу на те, що РПЦ протидіє автокефалії для Української церкви, вважаючи Україну своєю канонічною територією. Інформується, що на сьогодні УПЦ (МП) має в Україні 11,9 тис. своїх парафій, а новостворена українська церква – 5,5 тисячі. Водночас зауважується, що після оголошення Томоса до Української церкви почали приєднуватися парафії, які належали УПЦ (МП): донині це вже зробили 40 парафій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-