Патріарх Варфоломій вручив Томос Православній церкві України

Патріарх Варфоломій вручив Томос Православній церкві України

Фото, відео
Укрінформ
У патріаршому храмі Святого Георгія в Константинополі відбулася церемонія передачі Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Туреччині.

Вселенський патріарх Варфоломій передав Томос Митрополиту Київському і Всієї України Епіфанію.

Патріарх Варфоломій вручив Томос Православній церкві України / Фото: Микола Лазаренко, Михайло Марків

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України.Згідно з цим документом, Вселенський патріархат проголошує створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною донькою з кафедрою у Києві.

17 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха про надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня. Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу. Утім, 3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали у Константинополі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Читайте також: Ми пройшли всі випробування і створили незалежну Православну церкву України – Порошенко

У соборі Святої Софії у Києві 15 грудня відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-