Ми пройшли всі випробування і створили незалежну Православну церкву України – Порошенко

Ми пройшли всі випробування і створили незалежну Православну церкву України – Порошенко

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко у Стамбулі під час офіційного прийняття з нагоди підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм вручив державні нагороди.

Про це повідомили в Офіційному інтернет-представництві Президента України.

Глава держави наголосив, що кілька годин тому відбулася важлива подія, на яку українці чекали століттями. «Подія, яка відновила історичну справедливість і яка належить до високопомітних подій нашої української історії і історії світового православ'я. Наші єдність, сила і віра, а також мудрість його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія провели нас крізь всі випробування і негаразди, крізь всі пастки і підступні наміри недругів», — наголосив Петро Порошенко. 

«Все це дало нам змогу створити об'єднану незалежну Православну Церкву України. Церкву, яка завтра отримає Томос з рук Його Всесвятості, який сьогодні вже підписаний», — додав він.

Президент подякував Господу та Вселенському Патріарху Варфоломію. «Диво на наших очах відбувається завдяки вашій непохитній та правдивій позиції, вашій мудрості й мудрості Константинопольської Церкви-Матері, її турботи про колись нею і охрещений український народ», — підкреслив Глава держави. 

Окремо Глава держави подякував Президенту Туреччини, з яким уранці провів теплу і змістовну розмову з усіх питань, що стосуються дружніх українсько-турецьких відносин. Глава держави подякував за гостинність турецьким партнерам.

Петро Порошенко також подякував архієреям, які моляться за українську церкву та Митрополиту Епіфанію за надзвичайне важливе рішення об'єднати і вести вперед українську церкву та вірян. «В українських храмах і Церкві мають молитися за Україну, за український народ і нашу Матір-Церкву. Народження автокефальної православної церкви стало спільним святом для всіх українців, для кого є цінністю свобода України і її державна самостійність», — наголосив він. Президент вкотре підкреслив, що незалежна церква є ще однією гарантією державної незалежності, відновлення територіальної цілісності і сувереніту. Петро Порошенко подякував, що появу такої церкви з великим ентузіазмом привітали і лідери кримськотатарського народу.

«Дивлячись вперед, бачу українську церкву, яка з кожним днем з Божою поміччю стає сильнішою і веде український народ до спасіння та щастя», — наголосив Глава держави та ще раз подякував Вселенському Патріарху, членам Священного Синоду і всім, хто вірив та молився за автокефалію української православної церкви.

«З нетерпінням і благогововінням чекаю на завтрашню подію історичну — вручення Томосу і літургію, де вперше будуть співслужити Вселенський Патріарх і Митрополит Київський і Всієї України. І ця служба стане наочним втіленням мрій всіх українців і сподівань нашої держави», — сказав Глава держави.

Президент вручив нагороди за визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ'я у світі, утвердження ідеалів духовності і милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України.

Орден князя Ярослава Мудрого ІV ступеня вручено митрополиту Бурському, іпертиму та екзарху Віфінії Елпідофоросу та митрополиту Галльському Еммануїлу.

Нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня архієпископа Памфільського і Західної єпархії Української православної церви в США, екзарха Вселенського Патріарха в Україні Даниїла та єпископа Едмонтонського і Західної єпархії Української православної церкви Канади, екзарха Вселенського Патріарха в Україні Іларіона.

Читайте також: Порошенко нагородив Варфоломія орденом

Президент також вручив орден "За заслуги" ІІІ ступеня митрополиту Адріанополіса, директору представництва Вселенського Патріархату в Афінах Амфілохію,  патріаршому диякону, заступнику Головного секретаря Святого і Священного Синоду Константинопольської православної церкви Вселенського Патріархату Грегоріосу та митрополиту Пергамському Іоанну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-