Митрополит Епіфаній: Ніколи не забудемо того, що дала нам церква-мати

Митрополит Епіфаній: Ніколи не забудемо того, що дала нам церква-мати

Укрінформ
Православна церква України ніколи не забуватиме того, що дала їй Константинопольська церква-мати.

На цьому наголосив митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Стамбулі 5 січня після церемонії підписання Томосу про автокефалію ПЦУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як діти, коли зростають, розпочинають самостійне життя, але ніколи не забувають про своїх батьків, адже це є природний закон, так і наша церква-дочка ніколи не забуватиме того, що дала нам церква-мати від часів давніх і дає аж дотепер, жертовно проголошуючи для всієї повноти православ'я, що у священні диптихи входить нова церква-сестра українська", — заявив митрополит Епіфаній.

Він також наголосив, що шлях України до створення помісної православної церкви був складним, і подякував за надання автокефалії Вселенському патріарху Варфоломію, а також усім, хто долучився до становлення Православної церкви України.

"Складний був шлях до сьогоднішнього благословенного дня, але саме таким складним і скорботним є шлях правди. Ми знаємо з Писання, що багатьма скорботами належить нам увійти в Царство Боже. Сьогодні, дякуючи Богові, дякуючи церкві-матері, особливо хочу подякувати Всесвятості, а також преосвященним архієреям, членам святого і священного Синоду, подякувати уповноваженим Вашою Всесвятістю та Синодом ієрархам митрополиту Галльскому Емануїлу, архієпискому Памфілійському Даниїлу та єпископу Едмантонському Іларіону за всю ту працю, здійснену для того, щоб цей благословенний день настав", — оголосив митрополит Епіфаній.

Він також подякував Президенту Петру Порошенку і всім, хто з ним і під його керівництвом працював для надання автокефалії.

Частину промови Епіфаній виголосив грецькою мовою.

Митрополит Київський і всієї України підкреслив, що подячна молитва в константинопольському Храмі святого Георгія прозвучала українською мовою.

Митрополит Епіфаній додав, що з трепетом і піднесенням чекає вручення Томосу 6 січня.

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація на чолі з Президентом Петром Порошенком перебуває у Стамбулі для участі у церемоніях підписання Томоса про автокефалію та передачі його предстоятелю Православної церкви України, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

У понеділок, 7 січня, у Софії Київській відбудеться святкове богослужіння за участю глави держави, де буде продемонстровано Томос. Після літургії Томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний бажаючий зможе його побачити в будь-який день з 8-ої години ранку до 18-ої години вечора.

Читайте також: Варфоломій - про Томос: Церква як мати пригорнула мільйони українських вірян

Об'єднавчий собор православних церков України відбувся 15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії у Києві. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, представники УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля — митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-