Побиття активістів Автомайдану: справа екс-начальника МВС Києва вже у суді

Побиття активістів Автомайдану: справа екс-начальника МВС Києва вже у суді

Укрінформ
Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-заступника начальника управління МВС Києва за фактом побиття у січні 2014 року учасників Автомайдану передано до суду.

Про це повідомляє Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

"2 січня передано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в м. Києві – начальника кримінальної міліції, який обвинувачується в організації за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб (так званих “тітушок”), співробітників оперативних підрозділів та ПМОП “Беркут” в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 незаконних затримань 6 активістів громадського руху “Автомайдан”, застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та умисного пошкодження їх автомобілів", - інформують у ГПУ.

Згідно з обвинуваченням після затримання активістів доправили до Дарницького райуправління міліції Києва, де зазначений керівник організував надання правоохоронцями завідомо неправдивих свідчень з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, а також незаконні їх затримання і притягнення до кримінальної відповідальності за нібито масові заворушення.

"На підставі таких сфальсифікованих матеріалів проваджень слідчими суддями районного суду потерпілих було арештовано. При цьому, під час розподілу справ про запобіжні заходи між суддями здійснено втручання в автоматизовану систему документообігу суду", - наголошують у Генпрокуратурі.

Читайте також: Справа Автомайдану: ГПУ завершило слідство проти високопосадовця МВС

Зазначається, що дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, (організація вчинення, керівництво підготовкою і вчиненням за попередньою змовою групою осіб завідомо незаконного затримання), ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372 (організація притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину та зі штучним створенням доказів обвинувачення й іншою фальсифікацією вчиненого групою осіб за попередньою змовою), ст. 340 (організація незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, вчиненого службовою особою, за попередньою змовою групою осіб) КК України. У ГПУ нагадали, що за цим епізодом до кримінальної відповідальності притягнуто ще 18 правоохоронців, зокрема 13 співробітників спецпідрозділу «Беркут», у тому числі командира полку і командира роти, заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, начальника відділу і 8 цивільних осіб («тітушок»). Крім того, висунуто обвинувачення і керівнику апарату суду у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду (внесення неправдивих відомостей до цієї системи) при розподілі справ між суддями щодо застосування до цих затриманих запобіжних заходів.

Стосовно керівників та співробітників оперативних підрозділів, командира оперативної роти «Беркуту» та 9 його підлеглих бійців, а також «тітушок» і керівника апарату суду за участь у вчиненні указаних злочинів обвинувальні акти розглядаються в судах.

Командира полку міліції спецпідрозділу «Беркут» (співорганізатора забезпечення силового блоку указаної злочинної спецоперації), двох міліціонерів, трьох «тітушок» та начальника відділу УБНОН оголошено в розшук, суд надав дозвіл на їх затримання. За наявними даними, вони перебувають у Російській Федерації та на території окупованого Криму.

Щодо інших співучасників злочинів та причетних осіб досудове розслідування триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-