Уже 19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими

Уже 19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими

Укрінформ
Уже 19 із 24 захоплених росіянами у районі Керченської протоки українських моряків визнали себе військовополоненими.

Про це повідомив адвокат Сергій Бадамшин в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Вже 19 українських моряків визнали себе військовополоненими і вимагають відповідного поводження від російської влади згідно з Женевською конвенцією", - зазначив адвокат.

Бадамшин також зазначив, що нині у "верховному суді" окупованого Криму розглядають декілька апеляційних скарг щодо запобіжного заходу, який було обрано морякам ще міським "судом" у Керчі.

"Сьогодні мали розглядати три скарги. Наскільки я зрозумів, засідання перенесли на понеділок. Досить нервово триває розгляд щодо деяких із моряків, тому що суд з незрозумілої причини... Деякі судді якось схвильовано ставляться до цього процесу, але ми не розраховуємо на незалежність і гуманність судових рішень, на жаль", - підсумував адвокат.

За його словами, трьом пораненим - Сороці, Артеменку та Ейдеру - надається медична допомога і лікування. Решта полонених моряків перебувають у СІЗО "Лефортово".

Читайте також: "Суд" у Криму залишив у СІЗО капітана українського катера "Бердянськ"

"До Нового року адвокати мають потрапити до кожного, зустрітися, обговорити позицію та з'ясувати їх самопочуття, зокрема побутові умови. Всі моряки в один голос говорять, що вони військовополонені. По-друге, вони всі скромні. Адвокатам доводиться мало не лещатами витягати інформацію про те, що потрібно передати", - зазначив правозахисник.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року в результаті збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові кораблі, а члени екіпажів захоплені в полон. Після нетривалого перебування у Криму українські моряки були перевезені в Москву: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", решту 21-го утримують в СІЗО "Лефортово".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-