У Держкомтелерадіо розповіли, як зберегти Національне газетно-журнальне видавництво

У Держкомтелерадіо розповіли, як зберегти Національне газетно-журнальне видавництво

Укрінформ
Державний комітет телебачення і радіомовлення виступив з ініціативою порятунку низки видань ДП "Національне газетно-журнальне видавництво".

Про це заявив на засіданні колегії комітету перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив начальник управління розвитку інформаційної сфери Держкомтелерадіо Юрій Недяк, деякі центральні органи виконавчої влади не вжили заходів, спрямованих на реформування друкованих ЗМІ, засновниками чи співзасновниками яких вони є.

"Яскравим прикладом такого ставлення до долі колективів редакцій стало Міністерство культури, яке не ухвалило жодного рішення про реформування культурологічних друкованих ЗМІ та видань мовами національних меншин, співзасновником яких є міністерство. Держкомтелерадіо та Міністерство інформаційної політики неодноразово зверталися до Мінкультури з проханням ухвалити відповідне рішення, наголошувалося на неприпустимості зникнення з інформаційного поля України друкованих ЗМІ культурологічного напряму, а також єдиного україномовного друкованого видання "Кримська світлиця", яке висвітлює кримську тематику в умовах окупації Криму", - поінформував Недяк.

Водночас Богдан Червак уточнив, що йдеться про діяльність ДП "Національне газетно-журнальне видавництво", яким керує Андрій Щекун і яке, згідно з чинним законодавством, мало бути реформоване шляхом виходу Міністерства культури із засновників конкретних видань - "Кримська світлиця", "Культура і життя", журнали "Пам'ятки України", "Українська культура", "Український театр", "Музика" тощо.

"Цього не було зроблено. І зважаючи на те, що ці видання не тільки потребують фінансової підтримки, а є справді унікальними, суспільно-значущими, проукраїнськими виданнями, щоб врятувати ситуацію, ми звернулися до Кабінету Міністрів з пропозицією передати у сферу управління Держкомтелерадіо Національне газетно-журнальне видавництво разом із бюджетною програмою для того, щоб ми могли опікуватися цими питаннями і не допустити ліквідації видань", - сказав Червак.

Читайте також: В Україні вже реформували 336 друкованих ЗМІ

Він поінформував, що у директора видавництва Андрія Щекуна запланована зустріч із керівництвом Міністерства культури, але варіант про передачу видавництва у сферу управління Держкомтелерадіо залишається актуальним.

"Якщо ми знайдемо порозуміння з Міністерством культури і Кабінетом міністрів, ми можемо дотувати ці видання. Це справді непроста справа, але ми від самого початку стояли на тому, що їх ліквідовувати не можна, їх треба підтримати. Не може українська влада не підтримувати українських видань", - підкреслив перший заступник голови Держкомтелерадіо.

При цьому Червак уточнив, що ціна питання для цих українських газет і журналів - 5 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-