Швейцарські ЗМІ про Об’єднавчий собор: Україна вдруге стала незалежною

Швейцарські ЗМІ про Об’єднавчий собор: Україна вдруге стала незалежною

Укрінформ
Об’єднавчий собор помісної Української православної церкви у Києві 15 грудня став релігійним відокремленням України від Москви та є питанням великої політичної ваги.

Про це йдеться у статті швейцарської газети Neue Zurcher Zeitung.

"Для багатьох православних українців країна на вихідних вдруге стала незалежною – цього разу у церковному сенсі", - йдеться у матеріалі під заголовком "Церква України відокремлюється від Росії – акт великої політичної ваги".

У статті нагадується, що у жовтні Вселенський Патріарх Варфоломій І підтримав звернення з боку українських православних віруючих, Президента та парламенту України про надання автокефалії Українській православній церкві. Реагуючи на таке рішення, Московський патріархат розірвав зв’язки з Константинополем.

Автор вказує на те, що ситуація складна, з багатьма невідомими, і її слід розглядати як у церковно-політичному, так і геополітичному сенсі. В церковному плані мова йде передусім про те, що на території України до останнього часу існували три православні церкви – УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, і "тісно пов'язаний з російським державним керівництвом патріарх Московський Кирил не бажає миритися з рішенням Константинополя про втрату свого впливу".

"Але і в геополітичному плані заснування церкви має великий конфліктний потенціал, адже Президент Порошенко спрямовує форсовану незалежність української православної церкви проти політики диктату Росії", - йдеться у статті.

Читайте також: Порошенко пояснив, чому на Собор прибули лише двоє з десяти архієреїв УПЦ МП

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України, рішення про що 11 жовтня ухвалив Синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу). Передача Томоса відбудеться 6 січня в Стамбулі після спільної літургії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-